Hlavní obsah

Nemocnice budou vracet VZP 840 miliónů korun

Novinky, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Sto třicet nemocnic bude vracet Všeobecné zdravotní pojišťovně 840 miliónů korun. Jsou to peníze, které dostaly navíc na zálohách a protože si tolik nevydělaly, musí je vrátit. Pojišťovna nemá peníze a platí lékařům, zejména ambulantním specialistům za poskytnuté služby pozdě. Tím je přivádí do finančních problémů.

Foto: Magistrát města Plzně

Do soutěže mohou být přihlášeny stavby realizované na území Plzeňského kraje a uvedené do provozu nebo zkolaudované v období od 1. 1. do 31. 12. 2011.

Článek

"To už dál nechceme dělat," prohlásila v pátek generální ředitelka Všeobecné zdravotní pojišťovny Jiřina Musílková. "Mockrát jsme nemocnice upozorňovali a žádali je, aby se na vrácení peněz připravili. Většina to neudělala. Proto jim v červenci a v srpnu tyto peníze strhneme ze zálohových plateb, které bychom jim jinak měsíčně poslali. U některých nemocnic na dluh ani měsíční platba záloh stačit nebude," řekla Musílková.

Ministryně zdravotnictví Marie Součková týž den vydala prohlášení v němž mimo jiné píše, že "bude po VZP požadováno vysvětlení celé situace a její urychlené řešení tak, aby nedošlo k omezení dostupnosti a kvality zdravotní péče."

Podniky dluží na pojistném 13 miliard

Ředitelka Musílková uvedla, že na nedostatku peněz se podílejí i podniky a jednotlivci. U nich dluh na zdravotním pojištění dosahuje částky přibližně 13 miliard korun. Sto sedmdesát šest dlužníků má přitom větší dluh než 6 miliónů korun. Pojišťovna v současné době zhruba 700 000 případů předala soudu. V důsledku toho VZP nemá peníze a jednorázově potřebovala přibližně 7 miliard korun, aby lékařům mohla platit včas. "Platíme zdravotnickým zařízením zhruba 10 až 15 dní po lhůtě splatnosti, která činí 20 dní," uvedla Musílková. Dodala, že jsou nezbytné systémové změny ve zdravotním pojištění tak, aby regulace se týkaly i pacientů.

Největší neplatiči zdravotního pojištění (v mil. Kč)
ČKD dopravní systémy, a.s.176
Letov, a.s.53
Velamos, a.s. Sobotín38
Mostárna Hustopeče26
Škoda Mnich. Hradiště25
ROMO, a.s.24
Vítkovické stavby Ostrava21
Zbrojovka Vsetín-KM a.s. v likvidaci21
Slévárna Zetor, a.s.20
AGRO-Práče a.s. - v likvidaci17
TMS Group Pardubice16
PMS Pardubice15
Otrokovické papírny14
Železárny Hrádek, a.s.12
Tesla Lanškroun, a.s.12
Geoindustria12
Elite a.s.12
Zdroj VZP

"Není možné, aby v jednom dni pacient navštívil třeba pět lékařů, každý mu předepsal jiné léky a každou návštěvu jsme platili," řekla Musílková a přimluvila se za zavedení spoluúčasti pacientů jako regulujícího prvku čerpání zdravotní péče. Oznámila zároveň, že VZP podstatně přitvrdí ve vymáhání svých pohledávek a že u některých nemocnic i zruší splátkové kalendáře, protože na vrácení záloh se mohly dostatečně připravit.

Nemocnice se brání

Nemocnice se tomuto kroku VZP samozřejmě brání. "Nic k tomu neřeknu, až budu vidět čísla na papíře," řekl Právu ředitel Všeobecné fakultní nemocnice v Praze na Karlově náměstí Martin Holcát. Údajně právě jeho nemocnice má vracet desítky miliónů korun. Rozčarována je i ředitelka Fakultní nemocnice Královské Vinohrady Marie Alušíková. "Po vyúčtování druhého pololetí loňského roku máme nyní vracet více než jednu polovinu naší měsíční zálohy od VZP. Je to víc, než jsme počítali a musíme si ušetřit na výplaty zaměstnanců. Přechodně tedy budeme platit později našim dodavatelům," uvedla Alušíková.

Ředitelé nemocnic se shodují, že pokud VZP k oznámenému kroku skutečně sáhne, může to znamenat zhoršení zdravotní péče a snížení její dostupnosti. Naopak Musílková se domnívá, že k tomu, aby kvalita zdravotní péče byla v ČR udržena, se nevyhneme zavírání zdravotnických zařízení, protože je jich moc. Nevyloučila, že některé nemocnice zkrachují, protože využití jejich lůžek je minimální.

Součková soudí, že pojišťovny dostávají od občanů zhruba 143 mld Kč. "Chybou je, že je rozdávají nekontrolovaně. Jde mi o to, aby se vrátili těm, kterým patří - občanům a zdravotníkům. Proto předkládám novely pojišťovacích zákonů, jejichž smyslem je zvýšení základního fondu, z něhož se vše platí a kontrola hospodaření pojišťoven," sdělila Právu Součková.

Související články

Nemocnice čeká snižování lůžek

Od července zřejmě do konce roku projdou nemocnice velkým řezem. Počítá se, že ubyde asi 2,5 tisíc lůžek a dalších 20 tisíc akutních lůžek se změní na lůžka...

Výběr článků

Načítám