Hlavní obsah

Součková požádá o odepsání dluhu břeclavské nemocnice

Novinky, Milan Vojtek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BŘECLAV

Ministryně zdravotnictví Marie Součková požádá ministra financí Bohuslava Sobotku, aby jako nedobytnou pohledávku odepsal dluh břeclavské nemocnice. Relativně nová břeclavská nemocnice podle Součkové vkládala všechny prostředky do budování a provozu, aniž by plněním odpisů tvořila fond obnovy.

Foto: PČR Vsetín
Článek

Odpisová povinnost zdravotnického zařízení přitom byla 92 milionů korun ročně. "Nemocnice vygenerovala dluh asi 1,2 miliardy korun, ze kterého zbývá splatit asi 600 miliónů korun. Chystám se předložit ministru financí návrh, aby její dluh odepsal. Bylo by to podobné, jako při odepsání nedobytných pohledávek podnikatelů," řekla Právu Součková.

Podobným způsobem chce ministryně řešit i situaci mnoha zdravotnických zařízení, které do dluhů uvrhlo především neplnění zákonné odpisové povinnosti. Hejtmani mají připravit audity hospodaření jednotlivých nemocnic a ministerstvo na jejich základě rozhodne o dalším postupu. Rozhodně se ale nemá jednat o paušální odpis, ale jen o oddlužení v konkrétních případech.

V Česku je 200 nemocnic

Zatímco břeclavská nemocnice se potýká s dluhy, v nedalekých Hustopečích bez potíží hospodaří nemocnice, která měla být původně zrušena. Provozuje ji město, které převzetím zabránilo připravované likvidaci zařízení. "Nemocnice má zcela jiný statut, je tzv. komunitního typu. Představuje typ, o kterém uvažujeme do budoucna. Poskytuje ambulantní péči, čtyřiadvacetihodinovou chirurgii a péči několika oborů. Na komplikovanější zákroky odesílá pacienty jinam," řekla Součková.

Na území České republiky poskytuje na 200 nemocnic péči deseti milionům obyvatel. Podle Součkové tak trojnásobně překonáváme průměr Evropské unie. Síť tak bude muset být redukována ve prospěch sociálních lůžek. Řešením může být i způsob, který zvolili v Hustopečích, ale třeba i v Duchcově či Rumburku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám