Hlavní obsah

Maďarsko chce snížit závislost na plynu, investuje téměř 400 miliard korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Maďarsko hodlá do roku 2030 investovat až 16 miliard eur (téměř 400 miliard Kč) do zvýšení výroby elektřiny a snížení závislosti na dovozu plynu. V úterý to uvedl maďarský ministr pro technologie a průmysl László Palkovics. Hlavním dodavatelem plynu do Maďarska je nyní Rusko.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Podle dlouhodobé smlouvy uzavřené s ruskou společností Gazprom v loňském roce má Maďarsko dostávat 3,5 miliardy krychlových metrů ruského plynu ročně přes Bulharsko a Srbsko, další miliardu pak přes Rakousko. Dohoda byla sjednána na 15 let, uvedla agentura Reuters.

Maďarsko chce do konce tohoto desetiletí snížit podíl plynu na celkové spotřebě energie na 26 procent z loňských 35 procent. K dosažení tohoto cíle by měla velkou měrou přispět rozsáhlá elektrifikace.

Palkovics mimo jiné uvedl, že plánované rozšíření jaderné elektrárny Paks by mohlo prodloužit životnost jejích stávajících bloků zhruba o 20 let.

Gazprom zvýšil dodávky plynu do Maďarska

Ekonomika

Dva nové bloky elektrárny Paks, která pokrývá zhruba polovinu spotřeby elektrické energie v zemi, postaví ruská státní společnost pro jadernou energetiku Rosatom. Výrobní kapacita jediné jaderné elektrárny v Maďarsku by se měla po spuštění nových bloků zdvojnásobit. Cena stavby nových bloků se odhaduje na 12,5 miliardy eur (307 miliard Kč).

Reklama

Výběr článků

Načítám