Hlavní obsah

Točené pivo už stojí přes 50 korun a ještě zdraží

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pryč jsou ty časy, kdy točené pivo stálo okolo třiceti korun. Dnes už průměrná cena za orosený půllitr přesahuje padesát korun. Nejdražší je Praha, kde lidé v průměru zaplatí skoro o třináct korun více. Ukázaly to údaje provozovatele pokladních systémů Dotykačka poskytnuté Novinkám. Na obzoru je přitom další zdražení.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Mezi jednotlivými regiony jsou o ovšem i značné rozdíly. Zatímco v Praze stojí točené pivo v průměru 62,90 koruny, v Plzeňském kraji vyjde na 53,50 Kč a v Moravskoslezském „jen“ 46,40 Kč.

I v nejmenších obcích napříč republikou přesáhl průměr 45 korun.

V lednu se zvedne daň

Od roku 2019 podle Dotykačky zdražilo točené pivo o více než třetinu. Hospodám proto už nějaký čas ubývají hosté. A ti, co chodí dál, také šetří.

„Co se týká skutečných štamgastů, tak ti konzumují podstatně méně. Ti nejlepší dříve vypili dvanáct, čtrnáct piv. Když jich dnes někdo vypije sedm, tak ho mají za hrdinu. A mladí už pivo tolik nepijí,“ řekl Novinkám provozovatel restaurace U Berňáku v Olomouci Tomáš Korčák.

Kofola vstupuje na pivní trh. Kupuje většinový podíl ve výrobci Holby či Zubru

Ekonomika

Dvanáctistupňové pivo u něj nyní stojí 41 korun. Od ledna ale zdraží v souvislosti se zvýšením daně z přidané hodnoty na 46 korun. „Nic jiného mi nezbývá,“ podotkl Korčák.

Na zdražení od ledna se chystá i známá jihlavská pivnice U Jízdárny. Cena nejžádanějšího druhu piva tu poskočí z 37 na 41 korun za půllitr.

Někteří hospodští v uplynulých týdnech už ceníky mírně upravili, aby lednová úprava nebyla tak markantní.

Od Nového roku přejde točené pivo z desetiprocentní snížené sazby daně z přidané hodnoty do plné 21procentní sazby. Změny DPH jsou součástí vládního úsporného balíku.

„Pivo v nejlevnějších hospodách zdraží o tři koruny a v dražších podnicích o pět až šest korun. Není to málo. Přinese to urychlení negativního trendu vyprazdňování hospod,“ odhadl dříve pro Seznam Zprávy ředitel Budějovického Budvaru Petr Dvořák.

Města se drží lépe

Zmíněný trend, který začal už po pandemii covidu, zasáhl nejvíce venkovské hospody. Stovky z nich zavřely, některé balancují na hraně přežití a občasně je pro jejich společenskou roli pomáhají zachraňovat obce.

Hospody ve městech si stojí lépe. V Praze jsou v tomto období restaurace zaplněné v časech oběda i večer, a to nejen díky turistům, ale i místním.

Udržet si hosty a výtoč se daří i kopřivnickému minipivovaru Polivar. „Lidé si dají možná méně než před lety, ale jen o něco. Může to dělat maximálně jedno pivo,“ sdělil Novinkám provozní Jiří Geryk.

Analýza Dotykačky vychází z cen v pokladních systémech v říjnu a nerozlišuje mezi jednotlivými druhy piva. Také proto je průměrná cena na malých obcích až o více než čtvrtinu nižší, jelikož na vesnici se častěji pije méněstupňové pivo. Roli samozřejmě hrají i další faktory, jako je kupní síla a turismus.

Pro zajímavost, nedávná analýza společnosti SharpGrid zjistila, že pro návštěvníky hospod a restaurací je při objednání piva cenově nejméně výhodnou variantou ze všech velikostí sklenice s objemem 0,4 litru, v přepočtu na litr. Právě tento objem se v poslední době stal u některých restauratérů a vybraných piv módou.

Kde mají v Evropě nejlevnější pivo? Česká města v první desítce nenajdete

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám