Hlavní obsah

Kdy se zaměstnanci ostravského Tamehu vrátí do práce, stále není jasné

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Zůstaňte doma, mějte zapnutý mobil a čekejte. Zhruba takové instrukce dostalo ve středu více než 300 zaměstnanců ostravské firmy Tameh Czech. Ta skončila v úpadku, protože její jediný zákazník, huť Liberty Ostrava, jí dluží za zhruba půl roku odběru energií 2 miliardy korun.

Foto: TAMEH Czech

Pohled na provoz energetické společnosti Tameh Czech v Ostravě

Článek

„Oznámili zaměstnancům, že mají být doma na telefonu, že nevědí, kdy je povolají do práce,“ potvrdila předsedkyně odborů v Tamehu Alena Sobolová.

Podle mediálního zástupce firmy Patrika Schobera je aktuálně většina zaměstnanců na tzv. překážkách na nespecifikovaně dlouhou dobu.

„V současné chvíli totiž nikdo neví, jak dlouho situace potrvá, zároveň je třeba zdůraznit, že opětovné rozjetí elektrárny bude trvat řádově několik dní, spíše týden či déle. To nikdo v současnosti není schopen odhadnout. Z toho plyne, že tak jak by se provoz rozjížděl, postupně by se zaměstnanci vraceli do práce,“ vysvětlil.

Huť Liberty Ostrava bude odstavena další týden

Ekonomika

Tameh je v úpadku od 19. prosince a dosud se o své pohledávky přihlásilo 12 věřitelů. Tím největším je zatím Raiffeisenbank, které firma za nesplacenou jistinu úvěru dluží 580,6 milionu korun. Na přihlášení pohledávek mají věřitelé dva měsíce od vyhlášení úpadku.

O tom, zda a jak pokračuje vyjednávání mezi Tamehem a Liberty Ostrava, která kvůli přerušení dodávek energií stojí od 22. prosince, debatovala včera dozorčí rada hutě.

Mimořádné online jednání svolal její člen a předseda odborů OS KOVO v Liberty Ostrava Petr Slanina. „Zajímalo mě, v jaké fázi spor je, dostal jsme informaci, že se řeší,“ zdůvodnil, proč jednání dozorčí rady inicioval.

Podle informací serveru Novinky však nejednají zástupci hutě s vedením Tamehu, ale s jeho insolvenčním správcem. „Pokud to tak je, tak je to samozřejmě problém, protože to je vždy na dlouhé lokte,“ krčil rameny Slanina.

Bývalý vlastník hutě chce prý celý Tameh

Odborář přiznal, že ho zaskočila informace o tom, že stoprocentním vlastníkem Tamehu se má stát bývalý majitel hutě, skupina ArcelorMittal. Ta už polovinu akcií společnosti vlastní, druhá patří polské skupině Tauron. Právě od ní chce ArcelorMittal akcie odkoupit.

„Pokud to tak bude, tak nás bude pořád ovládat ArcelorMittal a v podstatě bude moci dál pokračovat v likvidaci naší firmy,“ povzdychl si Slanina.

Mediální zástupce Tamehu Schober však změnu vlastnické struktury nepotvrdil. „O nabídce vím, ale nemohu ji jakkoli komentovat, protože se jedná o Tameh Holding,“ sdělil pouze.

Stejně jako Tameh přerušila před Vánocemi provoz i huť Liberty Ostrava, bez dodávek energií totiž nemůže vyrábět. Jejích zhruba 6 tisíc zaměstnanců je doma od 22. prosince a zůstanou tam minimálně do pondělí 8. ledna včetně.

Huť aktuálně chrání před věřiteli všeobecné moratorium, které na její vlastní žádost schválil Krajský soud v Ostravě. Během tříměsíční ochranné lhůty chce firma prodiskutovat s věřiteli navržený optimalizační plán.

Ten má zajistit, aby podnik dosáhl ziskovosti a schopnosti splácet závazky. Jeho součástí je mimo jiné znovu zprovoznění vysoké pece, zaměření se na výrobu rentabilních produktů, hledání strategických partnerů pro koksárenské provozy a prodej nevyužitých pozemků a budov.

Ekonom Pavel Tuleja: Stát by měl pomoci především lidem, ne soukromé firmě

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám