Hlavní obsah

Na přerušení provozu v ostravské huti doplácí také studenti. Přišli o odborný výcvik

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Kvůli pozastavení výroby v huti Liberty Ostrava přišly o možnost praktické výuky v reálném provozu více než dvě desítky učňů středních škol. Někteří z nich zatím čekají, jak se situace vyvine, jiným už našla škola náhradní firmu.

Foto: archiv Liberty Ostrava

Učeň oboru elektrikář při kontrole vstupních a výstupních signálů na řídicím systému huti

Článek

Provoz v huti utichl už před Vánocemi, valná většina z 6 tisíc zaměstnanců bude doma minimálně do úterý 9. ledna. Důvodem je úplné zastavení dodávek energií ze společnosti Tameh Czech, které Liberty Ostrava dluží 2 miliardy korun. Firma dodávající do huti teplo, teplou vodu, páru, stlačený a dmýchaný vzduch proto skončila v úpadku.

Mluvčí huti Kateřina Zajíčková sdělila, že v letošním školním roce mají ve společnosti praktickou výuku žáci Vítkovické střední průmyslové školy, Střední školy elektrotechnické a Střední školy Bohumín.

„Ještě před Vánocemi jsme se školami dohodli, že do poloviny ledna bude praktické vyučování pozastaveno. Další postup dohodneme podle aktuální situace v podniku,“ nastínila.

Huť Liberty Ostrava bude odstavena další týden

Ekonomika

Nejvíce, 13 studentů 3. ročníku oboru Železničář, posílá na odborný výcvik do huti Střední škola Bohumín. Její ředitelka Liběna Orságová uvedla, že škola spolupracuje s Liberty Ostrava teprve od začátku letošního školního roku. „Firma nám oznámila přerušení odborného výcviku od jednadvacátého prosince do poloviny ledna z důvodu, že se instruktoři v tomto zmiňovaném termínu žákům nemohou věnovat,“ sdělila s tím, že díky vánočním prázdninám není přerušení odborného výcviku tak razantní.

„Jedná se pouze o tři dny vyučování,“ upřesnila a dodala, že žáci, kteří měli mít odborný výcvik v huti, dochází na něj nyní do školních dílen. „Nahradit odborný výcvik u jiných sociálních partnerů, téměř v polovině školního roku, bude hodně složité, zvláště u oboru železničář zřejmě nereálné,“ upozornila ředitelka s tím, že aktuálně čekají na vyjádření a další postup ze strany Liberty Ostrava.

Elektrikáři jsou na tom líp

Praxi v huti má i 10 učňů, budoucí elektrikáři z ostravské Střední školy elektrotechnické. „Teď jsou ve škole, mají praxi v našich dílnách. Předpokládám, že příští týden půjdou zpátky. Pokud by se huť nerozjela, tak je dáme jinam,“ je rozhodnutý Petr Vavřiňák, zástupce ředitele pro praktické vyučování.

Toho, že by nenašli pro studenty místo, se nebojí. „Máme ve firmách sto patnáct žáků a potřebovali bychom jich tři sta. Je o ně obrovský zájem, firmy pořád chodí, jestli nemáme žáky,“ prozradil.

Jednoho studenta posílala do Liberty také Vítkovická střední průmyslová škola. Podle zástupce ředitelky pro praktickou výuku Jaromíra Macháčka se však chlapec do podniku už nevrátí. „Byl tam září, říjen, listopad a v prosinci už ne. Po dohodě s personalisty jsme ho stáhli zpět,“ poukázal a potvrdil, že ani jejich škola nemá s umisťováním žáků ve firmách problémy. „O elektrikáře je vždycky zájem,“ ujistil.

V minulosti posílala žáky na praxi do Liberty Ostrava i Střední škola technická a dopravní z Ostravy-Vítkovic. Od září už tam nemá nikoho. „Jelikož jsme situaci ve firmě sledovali, tak se dalo předpokládat, že vývoj v této společnosti nebude pozitivní a bezproblémový,“ vysvětlil ředitel školy Stanislav Zapletal.

Kdy se zaměstnanci ostravského Tamehu vrátí do práce, stále není jasné

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám