Hlavní obsah

Kuny v Chorvatsku směníte i na poště

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chorvatsko patří mezi oblíbené letní destinace českých turistů. Mnoho z nich letos může čelit otázce, co s kunami, které jim zbyly z minula, když země letos přešla na euro. V Chorvatsku je ale pořád mohou směnit, a to hned na několika místech.

Foto: Profimedia.cz

Chorvatské kuny. Ilustrační foto

Článek

„Jezdíme tam pravidelně, takže nám většinou nějaké kuny přebývají. Obvykle jsme to neřešili, protože jsme se tam napřesrok zase vrátili. Aktuálně jich doma máme asi dvě stě a nevíme, co s nimi,“ řekla Právu dvaatřicetiletá Andrea Gluchová z Prahy. Je to při přepočtu přes šest set korun, takže to nejsou malé peníze.

Lze kuny vyměnit v ČR?

Chorvatské kuny v Česku již vyměnit nelze. Je to možné jen v centrálních bankách zemí eurozóny, kam Česká republika nespadá.

Kdy a kde vyměnit Kuny

„Kuny lze bez poplatku vyměnit za eura do 31. prosince ve všech chorvatských komerčních bankách, v pobočkách chorvatské pošty a v pobočkách finanční agentury FINA,“ upozornilo české ministerstvo zahraničí.

Po skončení roku 2023 bude možné měnit kuny jen v Chorvatské národní bance. Mince bude možné směnit následující tři roky, u bankovek nebylo zatím časové omezení stanoveno.

Bez poplatku lze během jedné transakce vyměnit maximálně sto kusů bankovek a sto kusů mincí. Za výměnu vyššího než uvedeného počtu bankovek či mincí si ale banka, pošta či FINA mohou účtovat poplatek.

S létem se na chorvatské pláže nastěhovali zloději

Cestování

„Navíc mohou stanovit, že výměna bankovek a mincí nad určitou celkovou hodnotu musí být předem nahlášena. Všechny tyto informace musejí být vyvěšeny v každé pobočce,“ doplnilo ministerstvo s tím, že kurz by měl být všude jednotný. A to 7,5345 kuny za jedno euro.

Výměna staré měny za novou není jediná věc, která může české turisty v souvislosti s přechodem na euro v této přímořské zemi potkat. V mnoha případech zdražilo ubytování i jídlo.

Například za kopeček zmrzliny nyní člověk zaplatí v průměru tři eura, tedy zhruba 71 korun. U moře je zmrzlina dražší, její cena se může vyšplhat až ke čtyřem eurům.

Za odtah vozu až 50 000 korun

V Chorvatsku zdražují každé léto mýtné poplatky proti celoroční běžné úrovni o patnáct procent. Motoristé si ale mohou do aut pořídit mýtnou krabičku, která jim umožní dobíjet mýtný kredit za ceny o 21 procent nižší.

V případě problémů s automobilem pak musejí turisté počítat s tím, že za odtah z Chorvatska do Česka zaplatí více než třeba za odtah z Itálie. Z Chorvatska to vyjde do Česka až na 50 tisíc korun, z Itálie na 40 tisíc. Mnohé pojistky ale odtah ze zahraničí nepokrývají, upozornila ERV Evropská pojišťovna.

„Odtahová služba si většinou za odtah účtuje kolem dvaceti korun za ujetý kilometr, přičemž se do finální ceny započítává cesta odtahového vozidla tam i zpět. Přičíst musíte například i nakládku vozidla, mýtné nebo příplatky za svátky a víkendy,“ shrnul Vlastimil Divoký z ERV.

V zahraničí přitom podle něho nelze spoléhat na povinné ručení ani na havarijní pojištění. Havarijní pojištění totiž funguje pouze v případě dopravní nehody, na poruchy vozidla se ale často nevztahuje.

„Je důležité si ověřit, zda motorista má zajištěné asistenční služby například v rámci záruk výrobce,“ dodal Divoký. Pokud tomu tak není, vyplatí se připojištění vozu k cestovnímu pojištění.

Chorvatsko přestřelilo ceny. Na Makarské chybí třetina hostů, v Primoštenu dokonce polovina

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám