Hlavní obsah

Koruna je slabší, dovolená přesto vyjde levněji

Právo, Tomáš Volf

Koruna je proti minulým prázdninám slabší vůči euru i chorvatské kuně či bulharskému levu. Čeští turisté vyrážející do zahraničí si ale zoufat nemusejí. Kvůli dopadům koronaviru a nedostatku klientely mnohde zlevnili, což oslabení koruny kompenzuje. K tomu česká měna vůči některým jiným z oblíbených destinací posílila.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Dovolená letos bude v drtivé většině případů levnější,“ řekl Právu ekonom Komerční banky Jan Vejmělek.

Turistický sektor láká na slevy, které většinou přesahují míru oslabení koruny

Platí to, i když koruna v první polovině letošního roku oslabila. „A to vůči většině měn zahraničních destinací, kde čeští turisté nejčastěji tráví dovolenou,“ potvrdil analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák.

Slabší je koruna v porovnání s loňským létem vůči chorvatské kuně (o 3,1 procenta), bulharskému levu (o 5,5 procenta) nebo egyptské libře (o 10,8 procenta). Na druhou stranu je meziročně o víc než deset procent silnější vůči turecké liře.

Lákají na slevy

Oslabení koruny bylo největší v průběhu první fáze pandemie. Zatímco ještě v polovině února se kurz nacházel pod hladinou 25 Kč za euro, ve druhé polovině března se už dostal blízko hranice 28 Kč za euro. Pak se česká měna částečně zotavila, ztráty ale nedohnala. Nyní se euro ve směnárnách prodává okolo 26,80 Kč.

Předsevzetí chorvatských hoteliérů padlo. Slevy ubytování až o polovinu, píše list

Evropa

„Od loňského července euro zhodnotilo o více než pět procent. To znamená zdražení pro české turisty v zemích platících eurem. Z pohledu českých turistických destinací se jedná zejména o Německo, Rakousko, Španělsko, Itálii i sousední Slovensko,“ přiblížil Vejmělek.

Podle něj ale ani o zhruba pět procent dražší euro neznamená automaticky o pět procent dražší dovolenou. „Turistický sektor patří mezi nejpostiženější a láká turisty významnými slevami, které většinou přesahují zmiňovaných pět procent. Dovolená tak letos bude v drtivé většině případů levnější,“ vysvětlil analytik.

I podle Nováka je zahraniční dovolená letos s ohledem na covid-19 natolik specifická, že může výsledně vyjít levněji, vzdor oslabení koruny.

„Je jasné, že turistická sezona ve středomořských destinacích bude letos o poznání slabší než v předchozích letech. Ubytování, jídlo v restauracích a další služby mohou být levnější právě s ohledem na snahu přilákat alespoň nějaké turisty. Z tohoto pohledu by i přes slabší kurz koruny mohli mít levnější dovolenou primárně individuální cestovatelé, když i cena dopravy, jako například letenky, je meziročně nižší,“ řekl Novák.

Kebab za 1280 korun? Vítejte v Turecku po koronaviru

Cestování

Deník Večernij list už také upozornil na to, že řada poskytovatelů služeb v Chorvatsku zlevňuje, a to až o polovinu. Kromě toho existuje mnoho dalších výhod pro turisty, díky kterým mohou ušetřit – od ubytování zdarma pro děti, přes nápoje zahrnuté v ceně večeře po parkování nebo lehátka zdarma.

Čistě z pohledu měnového kurzu jsou atraktivní zejména exotické destinace v Latinské Americe – Argentina či Brazílie. Argentinské peso za poslední rok vůči koruně oslabilo o více než 36 procent, o celou čtvrtinu si koruna polepšila vůči brazilskému realu. Na cestu tam si ale čeští turisté musí počkat, situace kolem viru je tam špatná a cizince do zemí nepouštějí.

Pozor na platby a výběr

„Z bližších zemí se kurzově vyplatí Rusko či Norsko. Naopak by si podle kurzu měl turista rozmyslet o 12 procent dražší Moldavsko, o 10 procent dražší už tak drahé Švýcarsko, také tradičně drahé a letos o 6 procent dražší je Švédsko,“ vyčíslil Dominik Stroukal, hlavní ekonom společnosti Roklen.

Jak koronavirus pro Čechy změnil režim na hranicích

Koronavirus

Michal Skořepa z České spořitelny českým turistům radí před dovolenými s nákupem cizí měny nespekulovat a spíše ji pořídit až nedlouho před odjezdem. Kvůli riziku ztráty a krádeže také doporučuje vy­užívat placení kartou, kde to jde.

Při platbě kartou a výběru z bankomatu by se cestovatelé měli vyhýbat službě DCC, která spočívá v okamžitém převodu účtované částky na měnu, ve které je veden účet klienta. Ten sice hned ví, kolik zaplatí v korunách, kurz je ale méně výhodný.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám