Hlavní obsah

Kdo je žena, která čaruje s rublem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Elvira Nabiullinová stojí v čele ruské centrální banky už deset let. Díky svým zásluhám se pohybuje v blízkém okruhu prezidenta Vladimira Putina. V době války na Ukrajině a nastalé hospodářské krize, během které na Rusko dopadají západní sankce, stále drží ruskou měnu pod kontrolou.

Foto: Profimedia.cz

Elvira Nabiullinová

Článek

Nabiullinová, etnická Tatarka, vystudovala ekonomii na Moskevské státní univerzitě. V zemích G8 se stala první ženou, která usedla v křesle šéfky největší státní banky. Ruskou centrální banku vede od roku 2013, předtím působila jako poradkyně prezidenta Vladimira Putina a také jako ministryně hospodářství a obchodu Ruské federace.

Nabiullinová je velmi uznávanou ekonomkou, a to i na Západě. Časopis Forbes ji v roce 2021 zařadil mezi stovku nejvlivnějších žen světa. Časopisy Euromoney a The Banker ji v letech 2015 a 2017 vyhlásily evropskou centrální bankéřkou roku.

Je jí připisována zásluha na modernizaci ruské centrální banky i za to, že banku provedla těžkými časy počínaje rokem 2014, kdy po anexi Krymu na Rusko dopadly první západní sankce.

Putina varovala, neposlechl

Před napadením Ukrajiny minulý rok v únoru se Nabiullinová spolu s ředitelem Sberbank Hermanem Griefem snažili Putina od invaze odradit. Varovali ho před dopady předpovídaných „tvrdých sankcí“, které by doprovázelo výrazné oslabení ruské ekonomiky, napsal v analýze deník Financial Times. Putin je však neposlechl.

Ruská Sberbank oznámila odchod z Evropy, peníze vkladatelům vyplatí

Ekonomika

Po zahájení ruské invaze a následných západních sankcích, které na sebe nenechaly dlouho čekat, se kurz rublu začal okamžitě silně propadat. Pád se po sérii drakonických opatření ze strany centrální banky zastavil až v první polovině března minulého roku, když kurz oslabil až k hodnotě 143 rublů za dolar. Před válkou se přitom kurz pohyboval mezi 75 a 80 rubly za dolar.

Jaké konkrétní kroky centrální banka pod vedením Nabiullinové podnikla?

Nejprve skokově navýšila základní úrokovou sazbu, a to z 9,5 až na 20 procent. Dále zavedla silné restrikce na kapitálovém trhu. Ruské exportní firmy musely získané devizy převádět u centrální banky na domácí měnu, a lidé měli naopak směny z rublu na zahraniční měny až do 18. dubna 2022 zcela zakázané. I poté však byl směnný kurz natolik nevýhodný, že se rubl prakticky neprodával.

Uměle vytvořený kurz

Kreml později mj. nařídil převádění plateb za export plynu z eur a dolarů na rubly. Všemi těmito kroky Rusko směnitelnost rublu fakticky ukončilo. Měnový kurz od té doby řídila centrální banka a vláda, které s ním mohly snadno manipulovat. Uváděný kurz, který už v červnu zpevnil k hranici 60 rublů za dolar, byl uměle vytvořený a zdaleka neodpovídal realitě.

Od začátku letošního roku však ruská měna z hodnoty 60 rublů za dolar setrvale klesala a v srpnu po 16 měsících znovu překročila úroveň 100 rublů za dolar. Podle expertů za tím stojí prudký nárůst výdajů státu na zbrojení a zároveň pokles příjmů z prodeje fosilních paliv.

Rozpočet Ruské federace je tak momentálně v deficitu, což vytváří na rubl silný tlak. Nabiullinová v čele centrální banky reagovala novými opatřeními: přestala až do konce roku nakupovat zahraniční měny a zároveň obnovila vlastní měnové intervence (např. každý měsíc prodává cizí měny v hodnotě přesahující dvě miliardy rublů). Pád rublu to ale jen zmírnilo, aktuální kurz totiž činí 96 rublů za dolar.

Chtěla skončit

Nabiullinová se pár měsíců po začátku invaze na Ukrajinu hned dvakrát domáhala rezignace na svoji funkci, nejdřív u premiéra Michaila Mišustina a pak i u samotného Putina. Se svou snahou však nepochodila a poslanci Státní dumy ji do funkce ředitelky centrální banky schválili znovu.

V osobním životě je jedna z nejvýše postavených žen v Rusku známá tím, že má ráda operu. Média také spekulují o tom, že vysílá určité signály svým oblečením. Například těsně po vpádu Ruska na Ukrajinu se Nabiullinová oblékla celá do černé.

Kritici ze Západu poukazují na to, že řada úspěchů Nabiullinové je pouhou kamufláží činů Putinova režimu. Je tak opravdu těžké zjistit, kdo přesně šéfka ruské centrální banky je a co ji motivuje, jak upozorňuje analýza amerického Natinal Public Radio (NPR). Koneckonců pracuje v Kremlu, který se nevyznačuje zrovna transparentností.

Svou kariéru začala jako liberální technokratka, ale její blízkost k Vladimiru Putinovi v průběhu let narušila její ochotu zůstat politicky stranou.

Je možné, že Putinovo rozhodnutí o invazi na Ukrajinu bylo pro ni příliš velkým soustem a že se skutečně pokusila odstoupit, ale faktem zůstává, že je stále na svém místě a plní Putinovy příkazy, stejně jako posledních 22 let. V hloubi duše je Nabiullinová možná liberál, oddaný zásadám zdravé, nestranické makroekonomie. Navenek se tak však nechová.

Nehledě na to, čím vším si Rusko za poslední rok a půl prošlo, je to právě Elvira Nabiullinová, která svými kroky stále drží rubl nad vodou.

Válka na Ukrajině by neměla mít vítěze ani poraženého, míní Erdogan

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám