Hlavní obsah

Jurečka: V zemi chybějí desetitisíce pracovníků, škodí to firmám i ekonomice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Česku je v současnosti volných 249 tisíc pracovních míst. Kdyby byla tato místa obsazená, tak jenom na odvodech by státní rozpočet získal ročně navíc 45 miliard korun dalších příjmů. Uvedl to ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) na základě analýzy, kterou úřad zpracoval.

Foto: Milan Malíček, Právo

Nedostatek lidí na trhu práce podle ministra práce Mariana Jurečky (KDU-ČSL) brzdí firmy v jejich podnikání

Článek

„Brzdí to rozvoj firem i ekonomiky. Ti zaměstnanci chybí u pětiny zaměstnavatelů. Jako hlavní bariéru tento nedostatek uvádí sedmina firem,“ řekl ministr.

Pokud by v Česku bylo potřebných 249 tisíc lidí, kteří by daná místa obsadili, stát by na tom podle něj vydělal jen na základních odvodech desítky miliard ročně. „A to do toho samozřejmě nezapočítávám to, že by díky tomu měly firmy vyšší odvody z daně právnických osob a že by tito lidé utráceli své výdělky,“ upřesnil ministr.

Zvýšené kvóty

Vláda chce proto příští rok navýšit kvóty pro příchod cizinců ze zemí mimo Evropskou unii z 50 000 na 70 000. Velká část jich bude přicházet pravděpodobně především z Asie.

„Kvóty vycházejí z kapacit zastupitelských úřadů v jednotlivých zemích. Nejčastější zdrojovou zemí je Ukrajina. Pak je velký zájem o Mongoly, Filipínce a Indonésany. Ale také o Indy, kde se bavíme zejména o IT specialistech,“ řekla vrchní ředitelka sekce zaměstnanosti ministerstva Kateřina Štěpánková.

Dvacet tisíc lidí navrch. Vláda chce přivést na český trh práce více cizinců

Ekonomika

Nutno podotknout, že velká část Ukrajinců zamířila do ČR kvůli probíhající válce. Jedná se především o ženy a děti. Muži v produktivním věku pak musejí zůstat doma. Odtamtud tedy kvóty příliš čerpat nemohou.

Jednat se bude pravděpodobně spíše o zaměstnance pro manuální pozice. „V tuto chvíli je to skutečně tak, že poptávka je především po nízko kvalifikovaných manuálních profesích, které nevyžadují větší dovednost,“ dodala Štěpánková.

Podle Jurečky je ale snaha přilákat i lidi s vyšší kvalifikací. „Nad rámec kvót děláme i projekty, kde cílíme na určité profese. Třeba projekty zaměřené na zaměstnance v oblasti IT,“ řekl.

Firmy dají na zkušenost

Cizince ze zemí mimo Evropskou unii přitom podle analýzy v posledním roce zaměstnávalo čtrnáct procent zaměstnavatelů. Z 56 tisíc firem, jejichž podnikání omezuje nedostatek zaměstnanců, pouze třináct procent zvažuje zaměstnání takových cizinců do všech poptávaných pozic a 33 procent uvažuje o cizincích na konkrétní vybrané pozice.

Na devět procent reportovaných volných míst zaměstnavatelé preferují cizince mimo EU, naopak na 26 procent pozic nejsou ochotni takové cizince najmout. „Plány firem zaměstnávat cizince závisí zejména na zaměstnavatelově odvětví a současné zkušenosti s prací cizinců,“ uvádí analýza.

Nový zákoník platí, 24hodinové směny lékařům nemocnice ale zatím nechávají

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám