Hlavní obsah

Nový zákoník platí, 24hodinové směny lékařům nemocnice ale zatím nechávají

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obavy z omezování neakutní plánované péče se zatím nenaplnily. Ačkoliv nová pravidla daná zákoníkem práce platí od neděle, řada nemocnic vyčkává, jak dopadne jednání vlády s Evropskou unií. Česko žádá o výjimku, aby mohli lékaři legálně sloužit 24hodinové směny. Současná novela to zakazuje, což komplikuje provoz většiny nemocnic, hlavně těch menších.

Foto: Envato Elements

Ilustrační snímek

Článek

Celodenní směny jsou navíc u lékařů žádanější než větší počet kratších směn.

„Nemocnice Pelhřimov neučinila žádné změny v pracovním režimu lékařů, a ti tak zůstávají ve svých standardních směnách. Jakýkoliv zavedený pracovní systém nemá vliv na pacienty,“ sdělila Novinkám mluvčí Alexandra Knapová.

K žádným viditelným změnám zatím nepřistoupili ani v jihlavské nemocnici. „Zatím jsme schopni udržet výkony, jako dříve. Uvidíme ale, jak se bude situace vyvíjet, je možné, že se omezí plánovaná péče,“ podotkla mluvčí Monika Zachrlová.

Situaci stále analyzují státem řízené fakultní nemocnice. „Prozatím se pro pacienty nic nemění, v případě nutnosti rozsáhlých zásahů bude nasnadě možnost omezení provozu neakutní péče,“ sdělila za Fakultní nemocnici v Brně Lenka Martinková.

Mladí lékaři vypovídají dohody, v prosinci nebudou dělat přesčasy

Domácí

Ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze budou mít konkrétnější plány až v průběhu října.

„Prověřujeme všechny možnosti reorganizace práce lékařů na klinikách, kde probíhají pohotovostní služby,“ uvedla mluvčí Marie Heřmánková.

V Plzni i v pražské FN Bulovka chtějí počkat, jak dopadne jednání vlády s mladými lékaři z České lékařské komory (ČLK). Určující pro ně bude, jak bude vypadat situace po 1. prosinci.

Datum je to klíčové především kvůli množství výpovědí, které lékaři podali na protest proti jiné novince v zákoníku - zdvojnásobení množství další možné přesčasové práce. Dosud mohli sloužit nad rámec běžné pracovní doby až 416 hodin přesčasů za rok, nově je možné až 832 hodin za rok.

Zatím jsme schopni udržet výkony, jako dříve. Uvidíme ale, jak se bude situace vyvíjet.
Monika Zachrlová, Nemocnice Jihlava

Od prosince přestane téměř 5000 tisíc lékařů z přibližně 23 tisíc sloužit přesčasy nad rámec své standardní pracovní doby. Informovali i tom zástupce Sekce mladých lékařů ČLK. Tou dobou jim uplyne výpovědní lhůta, většina lékařů odstoupila z dohody s nemocnicí ke konci září. Pokud by nemocnice nijak nezareagovaly, neměl by podle komory kdo odsloužit víc než 24 tisíc hodin přesčasů.

Hrozí prodloužení čekacích lhůt

V kombinaci se zákazem 24hodinových směn to vytváří obavu z nevyhnutelného omezení plánovaných operací a prodloužení čekacích lhůt pro pacienty.

Pro představu - v menší jihlavské nemocnice vypovědělo dohody o přesčasové práci už 141 lékařů, v pražské všeobecné fakultní nemocnici obdrželi 209 výpovědí z přesčasů, na Bulovce 162 a v Plzni 49, k tomu i tři úplné výpovědi z pracovního poměru.

Setkání zástupců vlády, odborů a mladých lékařů je naplánováno na 20. října, kde chce ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) předložit svůj návrh na řešení.

Plánuje upravit finanční odměňování lékařů, po čemž zástupci komory také volají, a předložit další novelu zákoníku práce. Počet možných přesčasů chce vrátit na původních 416 hodin. V praxi se ale limit překračoval a podle kritiků se nestane nic jiného, než že bude práce nad 416 hodin opět nelegální. Zohlednit by mohla novela i výjimku pro 24hodinové směny, pokud se ji podaří včas vyjednat. Při rychlém schválení by mohly změny platit od ledna.

Novela ohledně přesčasů nestačí, protestujeme dál, říkají mladí lékaři

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám