Hlavní obsah

Inflace v ČR byla v listopadu v Evropě šestá nejvyšší

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česko si v evropském žebříčku inflace v listopadu mírně polepšilo. Ze 41 sledovaných evropských států ji mělo v uvedeném měsíci šestou nejvyšší, zatímco v říjnu byla v ČR pátá nejvyšší inflace. Vyplývá to z analýzy investiční platformy Portu. Meziroční růst spotřebitelských cen v ČR v listopadu podle zveřejněných informací Českého statistického úřadu (ČSÚ) zpomalil na 7,3 procenta z říjnových 8,5 procenta.

Foto: David Zalubowski, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

Umístění je ale podle analýzy z velké části způsobeno vlivem úsporného tarifu. Při jeho nezahrnutí by ČR zaujala 18. pozici, zatímco v říjnu byla na 16. pozici. Stejně jako v říjnu byl letos v listopadu ovlivněn výpočet celkové inflace tím, že před rokem statistici zahrnuli do výpočtu vládní úsporný tarif na energie jako zlevnění elektřiny. Bez tohoto vlivu by meziroční inflace v listopadu činila podle ČSÚ 4,7 procenta.

Nejvyšší inflaci v Evropě mělo Srbsko s 8,5 procenta. Následovalo Rumunsko s 8,07 procenta, Island s osmi procenty, Maďarsko se 7,9 procenta a Rusko se 7,5 procenta. Ze států sousedících s Českem je inflace stále relativně vysoká na Slovensku (7,07 procenta), v Polsku činí 6,5 procenta a v Rakousku 5,4 procenta. V Německu se s 3,2 procenta už přibližuje dvouprocentnímu inflačnímu cíli Evropské centrální banky.

Nejnižší inflaci z evropských států zaznamenali v Dánsku, kde v listopadu činila 0,6 procenta. Nízká je inflace také v Belgii (0,76 procenta), Itálii (0,76 procenta) a v Lotyšsku (jedno procento).

Inflace v eurozóně podle prvního odhadu v listopadu klesla, v meziročním vyjádření činila 2,4 procenta a dosáhla nejnižší úrovně od července 2021. Nejvyšší míra inflace v eurozóně činila 10,6 procenta v říjnu loňského roku. Listopadová meziroční inflace v USA bude zveřejněna v úterý. Očekává se mírný pokles na 3,1 procenta z říjnových 3,2 procenta.

Deflace v Číně

V Číně v listopadu spotřebitelské ceny klesly o 0,5 procenta, země tak v meziročním vyjádření zaznamenala deflaci. Čína deflaci čelila už v říjnu a červenci, pokles cen je způsoben především dobrou úrodou, která znamená vyšší nabídku a s ní spojený pokles cen potravin, upozornil analytik Portu Lukáš Raška.

Inflace v listopadu zpomalila na 7,3 procenta

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám