Hlavní obsah

Google a Universal jednají o licencích pro úpravy písní umělou inteligencí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Softwarový gigant Google vede rozhovory s největším hudebním vydavatelstvím Universal Music o licenčních právech umělců na jejich hlasy a melodie. Podle listu The Financial Times chtějí dohodou reagovat na trend využívání hlasů či písní populárních zpěváků a zpěvaček v jiných kontextech za pomoci umělé inteligence.

Foto: Lucy Nicholson, Reuters

Logo Google

Článek

Rozšíření generativních technologií způsobilo v poslední době rozmach nepůvodních a neautorizovaných písní, kdy například píseň Livin’ On A Prayer od skupiny Bon Jovi nebo hiphopový hit Gangsta’s Paradise dostaly nově swingovou podobu s hlasem Franka Sinatry.

Podobných skladeb se vyrojily tisíce, internetoví poskytovatelé je nestíhají stahovat z nabídky a mnohdy už se o to ani nesnaží. Gangsta’s Paradise s nepravým Sinatrou si na serveru YouTube od června pustily téměř dva miliony posluchačů.

Pět megaobchodů, které selhaly. Přidá se k nim Musk s Twitterem?

Ekonomika

Posmrtně takto v novém kontextu ožily i hlasy Kurta Cobaina z Nirvany, Johnnyho Cashe nebo Freddieho Mercuryho a na zneužití své tvorby si nedávno stěžovali třeba rappeři Drake a Ice Cube.

Brzy by taková praxe mohla být na základě dohody Googlu s Universalem zlegalizována, sdělily The Financial Times zasvěcené zdroje. Podle nich by umělci měli volbu, zda s dalším využíváním svého hlasu a melodií souhlasí, anebo ne, a Google by hudebním fanouškům poskytl technologickou platformu pro takové využití. Diskuse je ale teprve na počátku.

Podle deníku vede s Googlem podobné rozhovory také třetí největší vydavatelství Warner Music. Pro Google je to příležitost, jak na poli umělé inteligence dohnat konkurenty v čele s Microsoftem, který už dříve investoval do firmy OpenAI, majitele modelu GPT-4.

Majitel Facebooku vtiskne umělé inteligenci vlastní osobnost

Software

Reklama

Výběr článků

Načítám