Hlavní obsah

Firmy nemají lidi, vláda může začít propouštět státní zaměstnance ve velkém, říká ekonom

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vláda může začít propouštět státní zaměstnance ve velkém, nejen ty z pošt či finančních úřadů. Uvedl to ve svém komentáři ekonom Lukáš Kovanda z Trinity Bank v reakci na ve středu zveřejněné údaje o nezaměstnanosti.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Zleva Zbyněk Stanjura, Ivan Bartoš, Petr Fiala a Marian Jurečka na schůzi parlamentu ve středu 1. března 2023

Článek

Ta v březnu klesla na 3,7 procenta a volných míst se nabízí přes 280 tisíc. A to přes to, že v Česku aktuálně pracuje zhruba sto tisíc běženců z Ukrajiny.

„Trh práce je přehřátý, firmy nemají kde brát. Jedná se o určitý signál pro vládu, že by mohla být smělejší ve snižování početního stavu státních zaměstnanců. V mezinárodním srovnání máme na počet obyvatel vyšší počet policistů, tam by se například dalo škrtat. Máme velkou roztříštěnost státní správy, i tam by se také daly ušetřit značné peníze na úřednících,“ řekl Kovanda.

Půlmilionová bobtnající armáda státních zaměstnanců

Státních zaměstnanců loni přibylo výrazně nadprůměrně, přes 10 tisíc. Dohromady je státních zaměstnanců placených z rozpočtu takřka půl milionu, jde například o učitele, celníky, policisty, hasiče, úředníky nebo i pošťáky. Další platí obce či kraje. Stát loni nabíral hlavně učitele, což zdůvodnil demografickým vývojem, větším počtem dětí na školách. V jiných oblastech by ale mohl škrtat.

„Politickou vůli pro to zatím příliš nevidím. Když ruší poštovní pobočky, tak chtějí zaměstnance přemístit třeba do vězeňské služby. Rozumím, že to je sociálně a politicky náročné, ale ekonomicky je teď ideální příležitost, když tu máme 280 tisíc volných pracovních míst. Kdo chce, ten si práci najde. Pravda, nemusí to být vždy práce, kde se dokáže seberealizovat, ale to je nutná daň, pokud chceme nějak ozdravit veřejné finance,“ uzavřel Kovanda.

Na platy státních zaměstnanců by z letošního rozpočtu včetně peněz z EU mělo jít bez příslušenství 265,1 miliardy korun, o 18,7 miliardy víc než loni. Průměrný plat státních zaměstnanců činí 42 403 korun.

Sociolog Daniel Prokop: Jak na důchodovou reformu

SALON

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám