Hlavní obsah

Evropě hrozí recese s propadem 1,7 procenta, varuje Nomura

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Evropa čelí rostoucí hrozbě recese kvůli prudkému růstu cen ropy a plynu, k nimž přispívá strach, že Rusko přeruší jejich dodávky. Uvedla japonská banka Nomura.

Foto: Profimedia.cz

Banka Nomura

Článek

Banka dále uvedla, že očekává začátek propadu evropské ekonomiky v druhé polovině letošního roku, který bude pokračovat až do léta 2023. Celkový propad evropské ekonomiky odhaduje na 1,7 HDP.

Evropské hospodářství podle ní bude zasaženo několika různými faktory od klesající poptávky v USA, které jsou největším exportním trhem pro EU, až po propad spojený s ruskou invazí na Ukrajinu a s ní související další růst cen obilnin a energií, uvedla japonská banka.

Recese se přenese z Ameriky do Evropy

Evropa podle ní bojuje se „problémy, které jsou v základě globální, jako jsou růst cen energií a inflace, narůstající geopolitická rizika a nejistoty, což nás vede k tomu, že evropské ekonomiky budou čelit stejnému osudu jako americká, tedy recesi,“ uvedl ekonom Nomury George Buckley.

EU poprvé dovezla více LNG z USA než potrubního plynu z Ruska

Ekonomika

Ceny v Evropě začaly růst už v druhé polovině roku 2021, když největší ekonomiky začaly uvolňovat protikoronavirová opatření, ale ruská invaze na Ukrajinu přinesla další vrstvu potíží, protože EU, USA a Británie musely hledat, jak izolovat Rusko ekonomicky, aby mu ztížily provádět vojenské operace.

Inflace dosáhla v eurozóně v červnu 8,6 procenta, což je nejvíce od vzniku bloku v roce 1999.

Panevropský problém

Kay Neufeld a Jonas Keck z Centra pro výzkum hospodářství a obchodu uvedli, že ruská invaze na Ukrajinu „vytvořila panevropskou krizi“ a pravděpodobnost recese je nejméně 40procentní.

Ohroženo je zejména Německo, protože plynovod Nord Stream 1 kontroluje Rusko. Kvůli opravám se má plynovod odstavit 11. července na deset dní a ministr hospodářství Robert Habeck dal najevo strach, že by ho pak nemuselo chtít otevřít, což by mohlo vést k nedostatku plynu v zimě.

Růst cen ropy 

Analytici americké investiční banky JP Morgan Chase varovaly minulý týden, že Rusko může vyšponovat ceny ropy do stratosférických výšin, jestliže bude proti snaze omezit cenu své ropy bojovat prudkým snížením její produkce. Podle jedné z analytiček Natashy Kanevy by se mohly ceny ropy až ztrojnásobit až na 380 dolarů za barel. Nyní se jeden barel ropy Brent, který se dodá v září, prodává za 111 dolarů.

Reklama

Výběr článků

Načítám