Hlavní obsah

Lídři zemí EU schválili sankce proti ruským bankám a rafineriím

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lídři evropských zemí schválili v pátek nad ránem balík sankcí proti Rusku. Postihnout má například 70 procent ruských bank, které ztratí přístup na evropské trhy.

Foto: Umit Bektas, Reuters

Oheň založený před budovou ukrajinského ministerstva obrany

Článek

„Přeruší to schopnost Ruska opatřovat si prostředky na mezinárodních trzích,“ popsala předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová.

Další opatření zasáhne Rusy v zahraničí, nedostanou už víza, která jim umožní cestu do EU. Zmrazí také jejich peníze na účtech.

Zelenskyj: Rusové mě chtějí zabít, jednotky už jsou v Kyjevě

Evropa

Rusko by také mělo mít zhoršený přístup k moderním technologiím. Leyenová připomněla, že tři čtvrtiny ruské flotily jsou na těchto technologiích závislé. Opatření se týká i technologií na zpracování ropy, což by podle Leyenové mohlo Rusko významně poškodit.

Fiala: ČR je pro vyřazení ze SWIFT

„Zasáhne to energetiku, letecký průmysl, banky, celá odvětví a Rusko to pocítí,“ komentoval sankce český premiér Petr Fiala.

Biden ohlásil kroky proti Rusku. Matka všech sankcí se ale nekoná

Amerika

Uvedl také, že řeč byla i o vyřazení Ruska z mezinárodního platebního systému SWIFT. Ne všechny státy se ale podle něj shodují, že jde o účinný nástroj. „Za Českou republiku říkám, že odstřižení Ruska od SWIFT by byl dobrý krok.“ Důležitá je totiž podle něj i symbolika této sankce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám