Hlavní obsah

EU bude tlačit českou vládu, aby zrušila záruky bankám

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Evropská komise je připravena zesílit tlak na českou vládu, aby postupně zrušila záruky, které dala největším českým bankám. Komise má obavy, že banky využívají výhod, které by nemusely odpovídat pravidlům Evropské unie. Uvedl to ekonomický list Financial Times.

Foto: Adam Halmoši
Článek

Ministr financí Bohuslav Sobotka nepředpokládá změnu postoje české vlády. "Nemáme v úmyslu měnit podmínky, za kterých došlo k privatizaci bankovního sektoru. Budeme hájit tuto pozici u Evropské komise," řekl novinářům. Podle něj je zatím to, zda komise může donutit český stát ke změnám v podpoře, pouze předčasnou spekulací.

Stát předá komisi restrukturalizační plány bank na přelomu tohoto a příštího roku, dodal. "Počkáme na verdikt Evropské komise. Bude jasno do našeho vstupu do EU," doplnil.

Podle Milana Tománka, mluvčího ČSOB, která převzala bývalou IPB, nelze komentovat každou zmínku o jednání mezi státem a komisí. ČSOB za převzetí bývalé IPB může uplatnit vůči státu záruky až do výše 160 miliard korun. Stát podle něj při záchraně IPB zabránil systémové poruše v českém bankovním sektoru. "Precedenty nálezů komise v případech jako Banco di Napoli, Credit Foncier, Credit Lyonnais or Sicilcassa přitom zřetelně ukazují, že komise vždy citlivě vnímala otázky stability bankovního sektoru," řekl Tománek. Komerční banka nechce podle mluvčí Markéty Dvořáčkové informace komentovat.

Krok, k němuž se komise chystá, je podle listu signálem budoucích obtíží kolem poskytování státní pomoci. Evropská unie se totiž příští rok v květnu rozšíří o deset členů a pak by mohly být tyto problémy zřetelnější.

Zrušení záruk by ohrozilo bankovní sektor

List se zmiňuje o České spořitelně, Komerční bance a ČSOB, tedy bankách, které už mají zahraniční vlastníky. Česká vláda však argumentuje tím, že pokud by záruky zrušila, mohl by se ocitnout v ohrožení celý bankovní sektor v České republice. Právě toto by komisi mohlo obměkčit, píše list.

Česká vláda poskytla v devadesátých letech na záchranu bank přes půl biliónu korun. Většinu z těchto peněz ale vláda využila až na konci devadesátých let, kdy revitalizovala největší tři banky a pak je prodala zahraničním společnostem.

Brusel se musí do května rozhodnout, jak s případem záchrany českého bankovního sektoru naloží. Mohl by například rozhodnout, že nebude šetření garancí iniciovat. Pokud by je zahájil, mohl by bankám nařídit, aby pomoc vrátily státu. Stejně tak by ale komise mohla rozhodnout o postupném zrušení garancí.

Informované zdroje z EK již dříve řekly, že v kuloárech je aktivní i Nomura, někdejší významný podílník v IPB, která by mohla být jedním z inspirátorů občasné dramatizace celého procesu. "Zajisté je to citlivé, protože jde o velké banky a velké peníze. Všechno je však pod kontrolou, pravidla hry jsou jasně nastavena, česká strana plně spolupracuje," uvedl zdroj EK.

Reklama

Související témata:

Související články

ČNB analyzuje pro EK státní pomoc Agrobance

Česká národní banka v současné době zpracovává pro Evropskou komisi podrobný dokument o státní pomoci poskytnuté Agrobance. Materiál předá Úřadu na ochranu...

Výběr článků

Načítám