Hlavní obsah

Eli Lilly plánuje postavit výrobní závod v Německu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americká farmaceutická společnost Eli Lilly plánuje postavit výrobní závod v západním Německu. Celkem by do něj mohla investovat až dvě miliardy eur (48,9 miliardy Kč). S odvoláním na informované zdroje to ve čtvrtek uvedla agentura Reuters. Pro Eli Lilly to bude první velký výrobní komplex v Německu.

Foto: Mike Segar, Reuters

Logo Eli Lilly před její továrnou v New Jersey

Článek

Firma s plánem přichází v době, kdy se zvyšuje politický tlak na farmaceutické firmy, aby vyráběly důležité zdravotnické produkty blíže k trhům, pro které jsou určeny. Pandemie nemoci covid-19 totiž ukázala zranitelnost globálních dodavatelských řetězců.

Podle zdrojů by díky investici mohlo vzniknout až 1000 pracovních míst. Tento počet zahrnuje pracovní místa v závodě, ale i nová místa u subdodavatelů v regionu.

Firma se ke zprávě odmítla vyjádřit. Na pátek jsou ale naplánovány tiskové konference - jedna ve městě Alzey, kde by podle zdrojů měl závod stát, a druhá v Berlíně. Alzey se nachází blízko sídel farmaceutických firem Boehringer Ingelheim a BioNTech a nedaleko od sídla chemického gigantu BASF.

Plán firmy na výstavbu závodu je významným úspěchem pro německou vládu, která se snaží ukázat, že největší evropská ekonomika zůstává atraktivním místem pro výrobu navzdory prudkému růstu cen energií. Ten je výsledkem ztráty ruského plynu po invazi ruských vojsk na Ukrajinu.

Eli Lilly působí v Německu od roku 1960 a v současnosti má v zemi kolem 1000 zaměstnanců. Její hlavní výrobní závody mimo domovský trh se nacházejí v Irsku, ve Francii, ve Španělsku, v Itálii a v Číně.

Umělá inteligence má budoucnost i ve zdravotnictví. Půjde o bilionový byznys

Software

Reklama

Výběr článků

Načítám