Hlavní obsah

Doručovacích schránek na venkově přibývá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tradiční pošta je zejména v malých obcích na ústupu. Její doručovací služby tam stále častěji suplují automatická výdejní místa. Zanedlouho by samoobslužné boxy mohly sloužit k doručování a odesílání balíků, ale i dopisů.

Foto: OX Point

Doručování i odesílání prostřednictvím boxů bez obsluhy je současný trend.

Článek

„K dnešnímu dni má Zásilkovna v Česku 3600 boxů. V oblastech do pěti set obyvatel je to zhruba 170 boxů,“ řekl Novinkám Jan Mrózek ze Zásilkovny. Dodal, že na vesnicích do dvou tisíc obyvatel je to zhruba 1600 schránek. Za poslední dva roky se jejich počet zvýšil na dvojnásobek.

Podobnou cestou jde i samotná Česká pošta, i když v počtu schránek proti mladší konkurenci trochu zaostala. „Výdejních boxů máme takřka dvě tisícovky po celém Česku. Vyzvedávání a nově i odesílání zásilek bez obsluhy a prakticky kdykoli je současný trend,“ potvrdil mluvčí podniku Ivo Vysoudil. Upřesnil, že pošta k doručování využívá boxy ve spolupráci se společnostmi Alza a OX Point.

„Boxy budou nadále přibývat, příští rok jejich počet navýšíme téměř o padesát procent,“ upřesnil Vysoudil. V první fázi budou tato místa sloužit pouze k odesílání a doručování komerčních balíků.

„Doručování listovních zásilek se připravuje. Podléhá to souhlasu Českého telekomunikačního úřadu. Spuštění je plánováno na první čtvrtletí příštího roku,“ vysvětlil mluvčí.

Ztracené balíky s překvapením. Podvodníci zneužívají jména České pošty

Ekonomika

OX Point nedávno instaloval schránky například ve Velkém Luhu a Seleticích. Na venkově jich plánuje v nejbližší době přidávat nejméně desítky. Po Česku včetně větších měst mají dnes kolem tří stovek boxů. Vedle České pošty do schránek doručuje i dopravce We Do a jednají i s dalšími dopravci.

Samoobslužné boxy nabízejí nejen nepřetržitý výdej balíkových zásilek, ale také krátkodobou úschovu věcí a předávání zásilek napřímo mezi občany, úředníky nebo mezi obcí a občany, popsal spolumajitel firmy Vít Voláček.

Pošta chystá výdejní boxy v domech

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám