Hlavní obsah

Pošta chystá výdejní boxy v domech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V létě ve velkém zavírala, aby ušetřila. Teď Česká pošta plánuje spuštění nových služeb. Podnik od příštího roku slibuje doručování balíků do výdejních boxů v rodinných a bytových domech nebo vyřizování žádostí o některé sociální dávky na pobočkách.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Pošta v Mariánských lázních. Ilustrační foto

Článek

Další pobočky pošta rušit nechce, avšak část jich hodlá převést na Pošty Partner. A to nejen na venkově, nýbrž nově i ve městech.

„Chystáme se nabídnout sdílené a privátní schránky na balíky, i pro majitele rodinných domů nebo pro bytové domy, kde se budou moci umístit ve vestibulech,“ sdělil ředitel Balíkovny Lukáš Rampas na semináři v Poslanecké sněmovně.

Balíkovna se má do dvou let ze státního podniku vyčlenit a bude fungovat čistě na komerční bázi. Zavede i mobilní aplikaci pro obsluhu všech svých služeb. Také by se měla zpřesnit informace o doručení zásilky, a to na konkrétní hodinu.

Česká pošta letos čeká snížení provozní ztráty na 310 milionů

Ekonomika

Nových služeb by se měli dočkat i klienti poboček. Pošta na nich plánuje přijímat a vydávat zásilky i dalších poštovních operátorů nebo poskytovat peněžní služby pro banky. Například výběry v hotovosti tam, kde chybí bankomaty.

Díky pokročilým jednáním pošty s ministerstvem práce a sociálních věcí a novele zákona o sociální podpoře, kterou se poslanci chystají probrat ve třetím čtení, budou lidé moci žádat o dávky na pobočkách pošty.

Podnik tak převezme část agendy úřadů práce. Mělo by jít například o doplatky na bydlení nebo pohřebné.

Ztráta bude nižší, poboček ubylo

„Co se týče poskytování nových služeb pro stát, jednáme i s dalšími ministerstvy,“ doplnil pověřený ředitel Miroslav Štěpán. Debata si prý vyžádá čas, jedná se i o tom, kolik bude stát za nové služby platit.

Spekulovalo se například o doručování dokladů, jakou jsou občanské a řidičské průkazy, kurýry nebo o rozvážení registračních značek aut do výdejních boxů. To ale Štěpán nepotvrdil.

Naznačil však, že pošta s Českým telekomunikačním úřadem vyjednává o tom, aby i doporučené dopisy bez dodejky mohly být doručovány do výdejních míst, stejně jako balíčky.

Pošta chce i v příštím roce pokračovat v převodu poboček na Pošty Partner, jež budou provozovat jiné subjekty.

V novém roce počítá s převodem 150 až 180 poboček ve venkovské síti. Vhodných pro takový převod je přitom podle vedení 972 venkovských poboček. V některých případech bude převod svázán i s prodejem nemovitostí obcím. V současnosti je partnerských pošt více než 800 z celkového počtu 2900 poboček.

Nově chce pošta stejně jako pošty Partner nabízet i pobočky se třemi či čtyřmi přepážkami ve městech. Vytipovaných má zhruba dvě stě poboček. Kolik jich ale nakonec převede, zatím odhadovat nechce.

Poslankyně opozičního ANO Jana Mračková Vildumetzová kritizovala, proč s převodem i středně velkých poboček do režimu Partner nezačala pošta už před pár lety. Nelíbí se jí, že velká města mohla zachraňovat rušené pobočky jenom v podobě Pošta Partner Plus, kdy hradí veškeré náklady. Takových pošt je nyní v Česku jedenáct. Fungují navíc nad rámec 2900 poštovních poboček, jak požaduje zákon.

Pošta v příštích letech předpokládá prodej zbytného nemovitého majetku v hodnotě 4,5 miliardy korun. Nemovitosti za 11 miliard korun si naopak ponechá pro další provoz státního podniku nebo Balíkovny.

Podnik letos očekává provozní ztrátu okolo 310 milionů korun, zhruba o 630 milionů méně než loni. Výsledek je lepší, než původně čekala, hlavně kvůli mimořádným opatřením a úsporám, včetně uzavření tří stovek poboček a prodloužení doby doručování ekonomických zásilek ze dvou na tři dny.

To bylo nářku. Mobilní pošta přijela, u okénka ani noha

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám