Hlavní obsah

Dominový efekt v Kalifornii. Paralyzovaný Hollywood vytvořil v její kase obrovskou díru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kvůli stávce scénáristů a herců v Hollywoodu neztrácí velké peníze jen filmový průmysl, nýbrž celá Kalifornie. Ekonomika nejbohatšího státu USA v důsledku sporu mezi filmovými studii a tvůrci přišla dosud o bezmála pět miliard dolarů (přes 114 miliard Kč). Upozornil na to server Financial Times s odvoláním na výzkum think-tanku Milken Institute.

Foto: Chris Pizzello, ČTK/AP

Herci Bryan Cranston (vlevo) a Aaron Paul, známí ze seriálu Perníkový táta, se v rámci stávky přidali k jedné z demonstrací před filmovými studii Sony Pictures v Kalifornii

Článek

Sdružení amerických scenáristů (WGA) zahájilo stávku už 2. května, protože se s hollywoodskými studii a streamovacími službami nedohodlo na nových podmínkách spolupráce. Scenáristé požadují nejen vyšší mzdu, ale také například záruky, že s nástupem umělé inteligence nezačne docházet k jejímu využívání právě na úkor práce kreativců.

O dva měsíce později získali silného spojence, když se ke stávce přidal odborový svaz zastupující kolem 160 tisíc filmových, televizních a rozhlasových herců. Jedná se tak o první dvojitou stávku v Hollywoodu po více než 60 letech.

Veškerá produkce je už déle než čtyři měsíce zastavená, což pociťují všichni, kdo jsou na zábavní průmysl jakýmkoliv způsobem navázáni. Od stravovacích zařízení, čistíren, půjčoven aut přes přepravní společnosti až po řidiče kamionů, stavební dělníky, svářeče a další malé podniky, které jsou do výroby ve filmovém průmyslu nějakým způsobem zapojeny.

Stávka v Hollywoodu: Mají můj obraz a mohou s ním manipulovat, jak chtějí, zlobí se herci

Kultura

Takzvaný dominový efekt negativních dopadů tak postihl celou ekonomiku Los Angeles, potažmo státu Kalifornie, přičemž podle Kevina Klowdena, hlavního globálního stratéga Milken Institute, dosáhla dosavadní ztráta téměř pěti miliard dolarů (přes 114 miliard Kč).

„Všichni tito různí lidé, kteří poskytují podpůrné služby, díky nimž se produkce uskutečňuje, jsou přibiti,“ řekl Klowden pro Financial Times.

Odhad profesora zábavních médií Todda Holmese z California State University v Northridge je trochu střídmější. Ekonomické škody Kalifornie způsobené stávkou podle něj zatím dosáhly 3,5 miliardy dolarů, v říjnu už by se to ale mohlo blížit čtyřem až pěti miliardám, které vypočetl už nyní Klowden.

Odložené premiéry

Nejvíce ztratná jsou pochopitelně samotná filmová studia, jež se nemohou se scenáristy a herci dohodnout. Řada premiér už byla odložena na příští rok, protože pravidla stávky zakazují hercům propagovat své filmy. Týká se to například divácky velice očekávaného filmu Duna: Část druhá, který byl z původní podzimní premiéry odložen na rok 2024.

S přibývajícím časem, kdy je celý Hollywood zamrzlý, hrozí odložení premiéry i dalším filmům, jejichž natáčení bylo kvůli stávce zastaveno.

Například Studio Warner Bros Discovery začátkem tohoto týdne uvedlo, že v důsledku stávky očekává, že za letošní rok přijde o 300 až 500 milionů dolarů (6,8 až 11,4 miliardy Kč).

Dohoda v nedohlednu

Ztráta ale nakonec může být ještě vyšší. Studia původně doufala, že koncem léta stávka skončí, zatím však nic nenasvědčuje tomu, že by se obě znesvářené strany blížily nějaké dohodě.

„Zdá se čím dál více pravděpodobné, že se Hollywood nevrátí do provozu dříve než začátkem roku 2024,“ citoval server LA Times vyjádření výzkumné společnosti LightShed, která dodala, že takový scénář byl v květnu, kdy stávka začala, nemyslitelný.

Stávka v Hollywoodu odsouvá ceremoniál Emmy

Kultura

Reklama

Výběr článků

Načítám