Hlavní obsah

Stávka v Hollywoodu: Mají můj obraz a mohou s ním manipulovat, jak chtějí, zlobí se herci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stávka hollywoodských herců a scenáristů pokračuje a zatím nic nenasvědčuje blížící se dohodě s producenty. Lidé z oboru mají strach z rozvoje technologií, které by je mohly nahradit. Tak velká stávka se v Hollywoodu nekonala od roku 1960.

Foto: Mya Vinnett, ČTK/AP

Herci se v úterý 25. července 2023 v Los Angeles připojili k demonstraci před studii Netflix.

Článek

Největší obavy panují mezi herci malých rolí a komparzisty. Herec Prince Royal z Los Angeles řekl serveru Variety, že při natáčení filmu Flash pracovali i v přívěsu, kde byly stovky kamer a vznikaly 3D scany. Pohrozili jim, že kdo se nezúčastní, nedostane za práci zaplaceno.

„Nevíme, na co všechno používají naše scany. Mohli by je použít v jiných filmech a pořadech,“ obává se herec.

„Když mají můj obraz a mohou s ním manipulovat jakkoli chtějí, proč by mě potřebovali příště najmout?“ dodal jeho kolega Rick Markman, který scanování vždy rezolutně odmítl. Jiní kolegové ale takovou odvahu nemají.

Odborový svaz herců SAG-AFTRA, který marně hledá shodu s producenty, zastupuje 160 tisíc lidí. Ve stávce je ale jen asi 65 tisíc herců. Protestují přímo před sídly společností Disney nebo Netflix a podpořili je Kevin Bacon, Tina Feyová a David Duchovny.

Výjimky existují

Stávka už zastavila práce na několika filmech. Jde například o třetí pokračování komiksového Deadpoola Mission: Impossible 8. Na příští rok se má odsunout premiéra filmu Duna: Část druhá, muzikál Purpurová barva nebo film o Aquamanovi.

Nejde ale jen o natáčení, američtí herci teď nesmějí chodit ani na slavnostní premiéry a propagovat své snímky. O práci mezitím přicházejí maskéři, výtvarníci a další technické profese.

Filmový svět se nicméně nezastavil úplně. SAG-AFTRA připouští natáčení některých nezávislých filmů a televizních pořadů, které nepatří pod mocné společnosti ze svazu AMPTP (Amazon, Disney, Netflix, Sony, Paramount a Warner Bros).

Ten se kritice stávkujících brání. Hercům i scenáristům prý nabízí zvýšení platů a vyšší příspěvky na sociální a zdravotní pojištění. Dále hovoří i o záruce, že studia lidi nenahradí umělými obrazy, které vygeneruje umělá inteligence.

Benátky v klidu

Umělecký šéf festivalu v Benátkách Alberto Barbera ale nevidí situaci tragicky. Domnívá se, že se mu podařilo vliv stávky, která vypadala hrozivě, minimalizovat. Nakonec se ukázalo, že jediný americký film, který v Benátkách nebude uveden, je Challengers režiséra Luky Guadagnina s herečkou Zendayou v hlavní roli.

I když neví, kolik hollywoodských hvězd do Benátek přijede, červený koberec jistě nezůstane prázdný. Dodal, že letos na festivalu, který se odehraje v Benátkách od 30. srpna do 9. září, uvedou i filmy Woodyho Allena nebo Romana Polanského. Allen se podle něj určitě přijede podívat i osobně.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám