Hlavní obsah

Piloti Lufthansy chtějí tento týden opět stávkovat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Frankfurt

Piloti německé letecké společnosti Lufthansa jdou opět do stávky. Pokud vedení společnosti nepředloží lepší nabídku na zvýšení mezd, práci přeruší od středy, oznámil odborový svaz pilotů Vereinigung Cockpit.

Foto: Reuters

Piloti Lufthansy chtějí opět stávkovat

Článek

„Navzdory oznámením o opaku nás Lufthansa do dnešního dne neoslovila a nepředložila ani novou nabídku,“ uvedl v úterý odborový svaz.

Aby odbory zvýšily tlak na leteckou společnost, plánují stávkovat v osobní dopravě dva dny - ve středu a ve čtvrtek, v dceřiné nákladní společnosti Lufthansa Cargo tři dny, a to od středy do pátku. „Nechceme vše rozmetat, proto jsme nabídli úterý na jednání,“ píše odborový svaz. Poslední zprávy hovoří, že by obě strany měly k jednání zasednout.

Stávku lze podle odborů odvrátit, ale společnost musí „učinit seriózní nabídku“. Trvají na ochraně reálných mezd v době vysoké inflace a na zlepšení struktury odměňování. „Přáli bychom si to jinak, ale bohužel síly setrvačnosti ve společnosti Lufthansa jsou značné. Nyní je důležité, aby se strany rychle potkaly u jednacího stolu,“ uvedl vedoucí vyjednávacího týmu Marcel Gröls.

Na letiště vůbec nejezděte, vyzývá Lufthansa cestující. Stávka pilotů ochromila v Německu dopravu

Ekonomika

„Velmi nás mrzí, že odbory pokračují v eskalaci situace,“ reagoval mluvčí společnosti Lufthansa.

V pátek stávka pilotů Lufthansy ochromila leteckou dopravu v Německu a vyžádala si i zrušení spojů do České republiky. Celkově firma zrušila přes 800 letů, což se dotklo zhruba 130 tisíc cestujících. Lufthansa uvedla, že páteční stávka jí způsobila ekonomickou újmu ve výši 32 milionů eur (téměř 800 milionů Kč).

Vereinigung Cockpit žádá na letošní rok zvýšení mezd o 5,5 procenta a vytvoření mechanismu, díky kterému by růst v dalších letech překonával inflaci. Lufthansa tvrdí, že takové požadavky by zvýšily náklady na personál kokpitů o 40 procent. Se započítáním všech doprovodných nákladů by to podle aerolinek znamenalo pro nadcházející dva roky dodatečnou finanční zátěž 900 milionů eur (22 miliard Kč).

Sama Lufthansa navrhuje zvýšení základní měsíční mzdy o 900 eur (22 tisíc Kč). To by podle ní v 18měsíčním období představovalo nárůst mezd o 18 procent pro začínající piloty a pětiprocentní nárůst pro kapitány.

Reklama

Výběr článků

Načítám