Hlavní obsah

Cesta k levnější elektřině? Do EU ji chce posílat Ukrajina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ceny elektřiny se šplhají do závratných výšin, snížit napětí na energetických trzích by mohly nové dodávky z Ukrajiny. Válkou sužovaná země chce do Evropské unie (EU) začít posílat elektřinu ještě letos. Ukrajina doufá, že do konce roku inkasuje od EU za export elektřiny až 1,5 miliardy eur (zhruba 37 miliard korun). Uvedla to poradkyně ukrajinského ministra energetiky. Podle analytika by se ale EU na tyto dodávky příliš spoléhat neměla.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Ani ne měsíc po napadení Ruskem se Ukrajina v polovině března připojila k evropské energetické soustavě ENTSO-E. Tím se zaručilo, že její elektrická síť zůstane během války stabilní a v případě potřeby by mohla odebírat elektřinu od EU.

Nyní by ale mohla být situace opačná. Tento týden totiž získala Ukrajina právo vyvážet svou energii do Evropy a podle poradkyně ukrajinského ministra energetiky Oleny Zerkalové má země elektřiny nazbyt, a tak počítá s jejím vývozem do EU.

Export elektřiny je připraven konkrétně do Rumunska, Maďarska, Slovenska a Polska, prozradila ve středu v rozhovoru pro veřejnoprávní televizi Suspilne. „Do konce roku budeme za normálních okolností schopni vydělat asi 1,5 miliardy eur,“ dodala.

Rusové se snaží připojit Záporožskou jadernou elektrárnu ke své síti. Velmi nebezpečné, varuje Naftogaz

Válka na Ukrajině

„Začali jsme s tím (připojení k evropské síti) v březnu a nyní nám EU otevírá technickou příležitost zahájit komerční toky a vydělat na tom peníze. Je pro nás velmi důležité, že navzdory válce jsme to dokázali o 2,5 roku dříve, než bylo plánováno,“ dodala Zerkalová.

Analytik varuje před výpadkem v Záporoží

Podle analytika společnosti ENA Jiřího Gavora by se však Brusel neměl na dodávky elektřiny z Ukrajiny příliš upínat. Ukrajina ji totiž dost možná bude sama nakonec potřebovat.

„Je nutné počítat s tím, že Rusko obsadilo největší ukrajinskou i evropskou jadernou elektrárnu Záporožská a chystá se její výrobu přesměrovat do ruské sítě. Nehledě na to, že legálně se jedná o krádež, z inženýrského hlediska je to realizovatelné a Ukrajině bude těchto šest bloků s výkonem odpovídajícím trojnásobku Temelína chybět,“ sdělil Gavor Novinkám.

Cena plynu setrvale klesá, zdražuje ale elektřina

Ekonomika

Z pohledu situace na velkoobchodních trzích, kde je elektřina momentálně velice drahá – a před pár dny se dokonce prodávala až za 250 eur (6 177 korun) za MWh – by teoreticky přísun dodávek z Ukrajiny mohl cenu snížit. Gavor je ovšem toho názoru, že klíč ke zlevnění je jinde.

„V nejbližší době bude mnohem podstatnější, jak rychle se Francii podaří obnovovat výrobu v jaderných blocích, které jsou nyní v poruše či odstávce,“ vysvětlil s tím, že momentálně tam je mimo provoz až polovina reaktorů.

Anketa

Začali jste kvůli rostoucím cenám energií šetřit elektřinou?
Ano.
24,8 %
Ne.
16,8 %
Šetřím dlouhodobě.
58,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 6154 čtenářů.

Reklama

Související články

ČEZ výrazně zdraží novým klientům

Ceny elektřiny pro nově příchozí zákazníky a také ty, kterým končí fixace, u ČEZ výrazně rostou. Například u smlouvy na dobu neurčitou se od července...

Výběr článků

Načítám