Hlavní obsah

Ceny se meziměsíčně snížily. Inflace podle analytiků v září dál klesla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Meziroční inflace v září dál klesala, ze srpnových 8,5 procenta se snížila přinejmenším o procentní bod. Shodují se na tom analytici. Na rozdíl od předchozího měsíce přineslo podle nich září i meziměsíční pokles cen, proti srpnu se podle odhadů analytiků snížily o 0,2 až 0,4 procentního bodu. Meziměsíční zlevnění očekávají u potravin, zdražení naopak u pohonných hmot. Český statistický úřad (ČSÚ) zveřejní údaje o zářijové inflaci v úterý.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Meziroční inflace se podle našeho odhadu v září snížila na 7,2 procenta ze srpnových 8,5 procenta. To by odpovídalo meziměsíčnímu poklesu cen v průměru o 0,4 procenta. K tomu podle nás přispěly nižší regulované ceny a levnější potraviny. V regulovaných cenách by se měla projevit první vlna většího snižování cen energií pro domácnosti,“ uvedli analytici Komerční banky.

„I v průběhu září pokračovalo zdražování pohonných hmot vlivem vyšších cen ropy a slabého kurzu koruny. Většina ostatních kategorií ovšem působila naopak ve směru nižší inflace. Zlevnění pravděpodobně nastalo u potravin, kde se postupně projevuje nedávný strmý pokles cen zemědělských výrobců, a po skončení sezony dovolených tradičně výrazně zlevní i rekreace,“ soudí hlavní ekonom Cyrrusu Vít Hradil.

„V souhrnu by měly převážit proti-inflační faktory a meziměsíčně tak cenová hladina podle nás klesne o 0,3 procenta, což by odpovídalo meziroční inflaci na úrovni 7,3 procenta,“ dodal.

Domácnosti stále drtí inflace i výdaje za splátky hypoték

Finance

Analytici Raiffeisenbank předpokládají, že v září inflace klesla na 7,5 procenta. Podle nich v meziročním srovnání zpomaluje růst cen energií a potravin. „Vzhledem k předchozím výsledkům cen zemědělských výrobců se dá předpokládat, že existuje prostor ještě pro rychlejší pokles cen potravin,“ konstatovali.

V říjnu by se meziroční inflace měla naopak zvýšit. Analytici České spořitelny předpokládají, že přesáhne devět procent. „To ale nebude způsobeno vývojem ekonomiky, nýbrž loňským úsporným tarifem, který byl v rámci dat inflace započítán jako výrazné snížení cen elektřiny, což pro meziroční vývoj inflace během čtvrtého čtvrtletí letošního roku znamená nízkou základnu,“ upozornili. V dalších měsících se podle nich inflace vrátí k poklesu, skokově spadne v lednu.

Anketa

Pozorujete v obchodech, že se ceny meziměsíčně snížily?
Rozhodně ano.
3,6 %
Ano, ale jen u některého zboží.
19,2 %
Zatím jsem si nevšiml(a).
50,9 %
Naopak mi přijde, že je ještě dráž.
26,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 6999 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám