Hlavní obsah

V obchodech v Německu je zaděláno na razantní zlevňování. Všeho

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Klesající cenová hladina u prvovýrobců, nechuť spotřebitelů přizpůsobovat se zvýšeným cenám i snížená poptávka v některých oborech. To jsou hlavní důvody, proč by se všichni, kdo v Německu nakupují zboží a služby, měli vbrzku dočkat nižších cenovek.

Foto: Profimedia.cz

Supermarket REWE v Německu

Článek

Levnější podzim a ještě lepší zima. S tak příznivou předpovědí pro (nejen) německé spotřebitele přišel deník Bild na základě názorů oslovených ekonomů a odborníků z profesních sdružení.

Ti se shodují na tom, že v Německu jsou splněny podmínky pro to, aby cenovky v tamějších obchodech a provozovnách zamířily po mnoha měsících dolů – a v některých případech i razantně.

Hlavním důvodem pro optimistickou předpověď je fakt, že ceny u prvovýrobců klesají „rekordním tempem“ a začínají se promítat do cen maloobchodních.

Výborný: Chci, aby se řetězce v Česku chovaly jako v Německu

Domácí

Podle oslovených odborníků pokles cen čeká celou řadu potravin, od mléka a mléčných výrobků přes maso třeba až po kávu.

Carsten Brzeski, hlavní ekonom německé pobočky finanční skupiny ING, očekává pokles cen také v cestovním ruchu, včetně ubytování a pohostinství. „Víme, že velkou část dovolených v tomto roce Němci financovali pomocí úvěrů. Lze tedy čekat silný pokles poptávky, což bude ceny tlačit dolů,“ řekl ekonom Bildu.

Otázkou zůstává další vývoj inflace

Určitá nejistota ale přesto bude ještě nějaký ten čas přetrvávat. Meziroční inflace v Německu se každým měsícem snižuje a v srpnu činila 6,1 procenta, pokles ale v porovnání se začátkem roku 2023 zpomalil.

„Na cenovou úroveň před začátkem krize (tj. začátkem války na Ukrajině, pozn. red.) se nejspíš nedostaneme,“ předpovídá profesor ekonomie Gerrit Heinemann z univerzity v Krefeldu.

Pokles cen v německých obchodech může mít vliv také na nákupní chování Čechů. I díky tomu, že německá inflace v krizovém období meziročně nikdy nepřekročila 9 procent, a byla tedy mnohem nižší než v Česku, se řada zboží a služeb v Německu stala levnějšími než v tuzemsku.

Tisíce lidí, zejména obyvatel německého pohraničí, proto již teď jezdí na levnější nákupy do Německa a tamní pokles cen by tento trend zřejmě ještě prohloubil.

Pomalu, ale přece. Některé potraviny v obchodech viditelně zlevňují

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám