Hlavní obsah

Cena plynu letí dolů. Kdy se to projeví na zálohách?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na evropském trhu velkoobchodní cena plynu už několik týdnů klesá, v posledních dnech se dokonce propadla až na úroveň z konce roku 2021. Stalo se tak díky teplému počasí, naplněným zásobníkům a dodávkám zkapalněného zemního plynu (LNG). Nabízí se tak otázka, kdy se nízké ceny na trhu promítnou také do koncových cen domácností. Někteří čeští dodavatelé podle zjištění Novinek nově ceníky skutečně připravují.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Jen od začátku roku spadla cena plynu ve virtuálním obchodním uzlu Title Transfer Facility (TTF) v Rotterdamu o více než 25 procent. V pondělí obchodování zakončilo na hodnotě 55,4 eura (1330 Kč) za megawatthodinu (MWh), což je nejníže od prosince 2021.

Takové ceny už jsou pod úrovní českou vládou stanoveného stropu, který činí 2500 Kč za MWh bez DPH (s DPH uvádí vláda cenu 3000 Kč za MWh). Z vyjádření ministerstva průmyslu a obchodu (MPO) to ale nevypadá, že by úpravu cenového stropu v nejbližší době plánovalo navrhnout. „Vývoj cen na trhu MPO sleduje, pozitivních trendů je si vědomo a jejich dopad průběžně vyhodnocuje,“ odpověděl Novinkám nejednoznačně Marek Vošahlík z tiskového oddělení.

Je však třeba podotknout, že trh se v posledním roce stal vysoce volatilním a situace se může v závislosti na různých okolnostech rychle zase obrátit. Například v případě delšího období chladného počasí se zásoby ztenčí, což může cenu znovu vyhnat nahoru.

Kolik nově zaplatíte? Vládní strop ztlumí zdražení energií

Ekonomika

Kromě vlády mohou na aktuálně nízké ceny na burze reagovat také samotní dodavatelé, a to prostřednictvím úpravy ceníků, jejichž nová výše by byla pod úrovní vládního stropu. Má to ovšem háček – většina dodavatelů nakupuje s předstihem, přičemž tuto potřebu v loňském roce umocnil tlak na naplnění plynových zásobníků, aby byl pro domácnosti a průmysl dostatek plynu. Dodavatelé tak komoditu pro letošní rok nakupovali za loňské vysoké ceny.

To potvrdil i mluvčí Pražské plynárenské Miroslav Vránek. „Zemní plyn pro naše zákazníky nakupujeme v předstihu, viz například povinnost naplnit zásobníky před letošní zimní sezonou, takže i případné snižování cen může probíhat až s určitým odstupem na základě dlouhodobějšího vývoje na velkoobchodním trhu,“ řekl Novinkám.

Produkt pod stropem už nabízí E.ON

Přesto jeden z předních dodavatelů, E.ON, už novým klientům nový cenový produkt pod vládním stropem nabízí. Hlavní podmínkou je uzavření smlouvy na tři roky, přičemž za elektřinu v nejběžnější sazbě D02d zákazník zaplatí 4746 korun bez DPH za MWh, za plyn 2499 za MWh bez DPH, tedy jednu korunu pod stropem.

„V současnosti je jejich cena výhodná, protože je lehce pod cenovým stropem, a konzervativnější zákazníci chtějí mít jistotu i v případě, že zastropování za rok skončí a ceny na trzích porostou. K tomu ale musí přijmout riziko, že jim tato cena bude platit i v případě, kdy ceny na trzích naopak dlouhodobě poklesnou a my budeme moci snížit standardní ceníky našim stávajícím zákazníkům, což je riziko fixovaných cen,“ vysvětlila Novinkám mluvčí Martina Slavíková.

Spotové nabídky vláda zakázala

Nové cenové produkty s fixací chystají také v Pražské plynárenské, jež k loňskému listopadu podle dat Operátora trhu (OTE) dodávala plyn 371 tisícům odběratelů. „Postupně je budeme našim zákazníkům představovat,“ sdělil Vránek bez bližších detailů.

Zda budou nové ceny nižší než vládou stanovený strop, zůstává otázkou. Jisté je jen to, že by se nemělo jednat o spotový tarif odrážející právě aktuální ceny na trhu. Jejich nabízení totiž vláda obchodníkům zakázala, aby domácnosti ochránila před potenciálně obrovskými částkami na zálohách. A ačkoliv momentálně je tomu paradoxně naopak a spotové ceny jsou v porovnání se stropem výhodné, tak lidé se spotovými tarify loni draze doplatili na extrémně vysoké ceny.

Nabídku nových, výhodnějších ceníků plánuje brzy nabídnout také společnost Innogy, která je s přibližně 1,1 miliony odběrateli největším dodavatelem plynu v Česku.

„Signály o poklesu cen na evropských velkoobchodních trzích jsou dobrou zprávou, která se určitě projeví v koncových cenách pro naše zákazníky. Pozitivnímu cenovému vývoji, který ovlivňuje teplé počasí a úspory energie u zákazníků, se podrobně věnujeme. Aktuálně připravujeme nové ceníky a věříme, že pokles evropských velkoobchodních cen bude dlouhodobější a stabilní. Připravované detaily však s ohledem na konkurenci nechceme ještě publikovat,“ prozradil mluvčí společnosti Martin Chalupský.

Plyn pro evropský trh je nejlevnější od prosince 2021

Ekonomika

V ČEZu, který loni dodával plyn zhruba 575 tisícům odběratelů, vyčkávají na to, jak se budou ceny vyvíjet v dlouhodobém horizontu. „Situaci na trhu sledujeme a analyzujeme. Zdá se, že se v tuto chvíli uklidňuje a jsme tomu rádi. Pokud se budou velkoobchodní ceny vyvíjet dlouhodobě příznivě, tak na to samozřejmě zareagujeme a pokles cen zohledníme i v koncových cenících,“ uvedl mluvčí Roman Gazdík. Žádný časový horizont ale neupřesnil.

Ideálně roční fix pod stropem

A jaké produkty by mohly být pro domácnosti lákavé, pokud se někteří dodavatelé v dohledné době opravdu vytasí s novými nabídkami? Analytik společnosti ENA Jiří Gavor má jasno: „Fixaci ceny pod stropem na jeden rok bych určitě doporučil. U dvouleté fixace bych raději vyčkal, až se objeví více nabídek, a tříletá fixace je vhodná leda pro pesimisty předpokládající, že bude ještě hůře,“ myslí si. Právě s tříletou fixací operuje nabídka E.ON.

Podobně to vidí také marketingový ředitel dodavatele Centropol Jiří Matoušek. „V současné době ještě nedoporučujeme uzavírat nové smlouvy s dlouhými fixacemi. Určitě pak nedoporučujeme fixovat ceny jen lehce pod úrovní cenového stropu na období tří anebo dvou let,“ řekl Novinkám.

Zároveň dodal, že společnost novým klientům fixní produkt s cenou pod vládním stropem nabídne. „Ale vydáme ho až s doporučením uzavřít smlouvu s fixovanou cenou. Nyní novým zákazníkům doporučujeme produkt na dobu neurčitou,“ uzavřel.

Svůj pohled na věc nabídl i ředitel strategie poradenské společnosti EGÚ Brno Michal Macenauer: „Jsme za (cenovým) vrcholem a začnou se více vyplácet krátkodobější fixace,“ sdělil Novinkám s tím, že na účtech domácností se aktuálně nízké ceny na burze projeví různě dle typu smlouvy a délky fixace.

„Obecně je cena pro domácnosti oproštěna od velkých tržních výkyvů – reaguje pomaleji na růst, ale i na pokles. Cena začne klesat především pro nové zákazníky a zpoždění bude celkově v průměru přibližně tři čtvrtě roku až rok,“ dodal.

Většina LNG ze zámoří stále směřuje do Evropy

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám