Hlavní obsah

Benzin do konce září zlevní pod 39 korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pohonné hmoty u čerpacích stanic stále postupně zlevňují. Cena nejprodávanějšího Naturalu 95 podle společnosti CCS ve středu činila v průměru 39,09 Kč a nafta stála průměrně 44,70 Kč. Od začátku září klesly ceny benzinu o 1,30 Kč a nafty o 55 haléřů.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Benzin je tak nejlevnější od začátku března. Ceny budou do konce měsíce ještě klesat, pak ale benzin kvůli konci snížení spotřební daně o 1,50 Kč za litr opět zdraží nad hranici 40 Kč.

„Cena benzinu klesala rychleji než cena nafty. Je to způsobeno tím, že se vytváří zásoby topné nafty na zimní sezonu, což zvyšuje poptávku,“ řekl Právu hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček.

Státy se podle něj snaží navyšovat zásoby nafty jakožto klíčové pohonné hmoty, kterou používá například nákladní i hromadná doprava nebo záchranný systém.

Nafta je tak teď o více než 5,50 Kč dražší než benzin a nějakou dobu to ještě potrvá.

„Rozdíl mezi cenou benzinu a nafty je velice vysoký a v zimním období se bude udržovat,“ dodal analytik.

Důvodem vyšší ceny nafty jsou mimo jiné také vysoké marže rafinerií.

„U nafty jako strategičtější pohonné hmoty se rafinerie chovají trochu jinak, protože vědí, že poptávka po ní je naprosto nezbytná a stabilnější než u benzinu. Rafinerie chtějí této poptávky využít a drží vyšší marži a vědí, že v této situaci stejně naftu prodají,“ vysvětlil analytik.

Do konce září budou ceny pohonných hmot ještě klesat a cena Naturalu 95 spadne pod 39 korun.

Paliva dál zlevňují

Ekonomika

Vzhledem k tomu, že vláda ve středu rozhodla o tom, že prodlouží snížení spotřební daně u nafty o 1,50 Kč za litr až do konce příštího roku, lze pozvolný pokles cen u nafty očekávat i nadále.

U benzinu ale výjimka, která platí od června, koncem září skončí. Spotřební daň tak vzroste o 1,50 Kč za litr, což s DPH vychází u litru Naturalu 95 asi na 1,80 Kč.

„To bude znamenat, že se ceny benzinu vrátí zpět nad 40 korun. Potom by pod tuto úroveň mohly opět postupně klesnout, trvat by to mělo asi tři týdny,“ dodal Křeček.

Ropa má zlevňovat

Důvodem současného zlevňování cen pohonných hmot je zejména pokles cen ropy.

„Klesající trend je jasný už od června, kdy se barel severomořské ropy Brent prodával za 120 dolarů. V září jsme se nakrátko dostali i pod 90 dolarů, teď cena lehce vyrostla na 95 dolarů,“ prohlásil analytik.

Cena ropy se tak podle něj dostala na úroveň před ruskou invazí na Ukrajinu. Křeček odhaduje, že by se teď dlouhodobý průměr cen měl pohybovat mezi 60 a 80 dolary za barel.

Téměř polovina Čechů kvůli drahým palivům omezuje jízdy autem, zjistil výzkum

AutoMoto

„Nyní se všichni na ropném trhu dívají hlavně na Čínu. Tamní ekonomika má problémy hlavně na realitním trhu a hrozí i celkové oslabení ekonomiky. Kdyby začala drhnout, poptávka by klesla,“ vysvětlil.

Ekonomické ochlazení je navíc patrné už i v Evropě a v USA. Tam inflace dál mírně narostla, na což agresivně zareagovaly trhy, a lze očekávat, že centrální banka Fed bude dál zvyšovat úrokové sazby, což bude dál oslabovat růst.

„Evropa bojuje s energetickou krizí, může docházet k omezování průmyslové produkce – a to všechno by znamenalo klesající poptávku po ropě,“ dodal Křeček.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám