Hlavní obsah

Babiš vyzval ERÚ k jednání s dodavateli o zastropování cen energií

Premiér Andrej Babiš (ANO) vyzval Energetický regulační úřad (ERÚ), aby zvážil zastropování cen u dodavatelů energií, kteří se budou starat o zákazníky končící skupiny Bohemia Energy. Řekl to ve středu v pražském Hrzánském paláci.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Firma Bohemia Energy, která 13. října 2021 oznámila ukončení činnosti, uzavřela své zákaznické centrum v Paláci Archa v Praze v ulici Na Poříčí

Článek

Podle vicepremiéra a ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO) by se ERÚ měl s takzvanými dodavateli poslední instance domluvit v následujících hodinách na tom, aby poskytovali energii v jednotných cenách a aby to byly ceny únosné pro zákazníky.

Majitelem Bohemia Energy je 32. nejbohatší Čech s majetkem 7,3 miliardy

Ekonomika

Skupina se zhruba 900 tisíci odběrných míst se rozhodla ukončit podnikatelskou činnost a dodávky elektřiny a plynu zákazníkům společností Bohemia Energy, Comfort Energy, Energie ČS, Europe Easy Energy a X Energie.

Takzvaný dodavatel poslední instance je nástroj, který chrání spotřebitele v případě úpadku dodavatele energií. Nastupuje okamžitě a energie od něj lidé mohou odebírat nejdéle půl roku. Kdykoliv během této doby si mohou vybrat nového dodavatele a přejít k němu bez jakýchkoliv omezení.

Sami se ozveme, uklidňují klienty Bohemia Energy dodavatelé poslední instance

Ekonomika

Vicepremiér a ministr průmyslu Karel Havlíček (za ANO) by měl v pondělí vládě předložit návrh kompenzace vysokých cen energií pro 4,3 milionu domácností. Kabinet by jim měl odpustit poplatky na obnovitelné zdroje energie, činit by to mělo necelých 1500 korun na domácnost na rok.

Dříve Havlíček hovořil o tom, že chce pomocí takzvaných energetických šeků přispět na výdaje za zdražující se elektřinu zhruba 800 tisíc nízkopříjmových rodin.

Reklama

Související články

Elektřina zdraží už v září

Prudký růst cen elektřiny, daný vysokými cenami na burze, se v peněženkách obyvatel začne promítat už od září. Ceny zvedne Pražská energetika (PRE), reagovat...

Výběr článků

Načítám