Hlavní obsah

Zruší ANO důchodovou reformu? Děláme za ně špinavou práci, zní z koalice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lidé by měli vědět, kdy půjdou do důchodu, není dobré, když na parametrech není shoda vlády s opozicí, říká ekonom Vojtěch Krebs k výhrůžkám hnutí ANO, že vládní reformu penzí v budoucnu zruší. Ve vládě obavy nevyvolávají. Děláme za ANO špinavou práci, změní leda pár parametrů, zní z koalice.

Foto: Jan Handrejch, novinky.cz

Andrej Babiš na jednání Poslanecké sněmovny, která 8. února 2024 řešila na svém mimořádném zasedání nezaznamenaný majetkový podíl premiéra v Podnikatelské družstevní záložně. V pozadí Petr Fiala a Vlastimil Válek.

Článek

„Jako hnutí ANO zásadně nesouhlasíme, aby se navyšoval věk odchodu do důchodu. Přes hranici 65 let naše hnutí nikdy nepůjde a máme jasný program pro důchodce a samozřejmě stávající zaměstnance, kteří za pár let do důchodu půjdou. Příští rok s ním půjdeme do voleb, abychom vyhnali tuhle asociální Fialovu vládu,“ uvedl šéf ANO Andrej Babiš.

Předsedkyně poslanců ANO Alena Schillerová zase prohlásila, že hnutí reformu zreviduje, jakmile usedne do vlády.

ANO nejvíc kritizuje právě zvyšování hranice pro odchod do důchodu, která by se měla navázat na průměrný věk dožití. S vládou však ANO jednat odmítlo. Proti reformě, kterou projedná kabinet na konci dubna, hodlá bojovat ve Sněmovně, kde však sedí v opoziční menšině.

Jurečka v důchodech prosazuje, o čem Babiš snil

Domácí

„I ANO ví, že se systémem se musí něco dělat. Když se dostane do příští vlády, bude pro ně výhodné, že někdo udělal špinavou práci a důchodovou reformu prosadil,“ řekl Novinkám a Právu poslanec a právník Michael Kohajda (KDU-ČSL). „Důchodová reforma nikdy nebude populární. Když ji prosadíme, je to pro ně dar z nebes. A pokud přijdou do vlády, změní leda nějaký jeden parametr a zbytek nechají být.“

Změny půjdou, říká ekonom

Podle ekonoma Vojtěcha Krebse hnutí ANO dostalo do rukou snadno uchopitelné téma do příštích voleb. Vládní reforma je pouze parametrická, příští vláda bude moci snadno přistoupit k dílčím změnám.

„Zbytečně se do toho vkládá energie. Lidé tomu nerozumí. Když s tím opozice nesouhlasí, tak bych s prodlužováním věku odchodu do důchodu nezačínal. Nová vláda to může zrušit a lidi to jen znejistí,“ řekl Novinkám a Právu Krebs.

Domnívá se, že vláda by měla spíš motivovat k tomu, aby lidé pracovali déle dobrovolně. „Vždyť řada lidí nemůže pracovat ve vyšším věku kvůli zdravotnímu stavu. Vláda si spočítala, kolik by vybrala peněz, když zvýší hranici pro důchod, ale už přece neví, kolik lidí bude invalidních, kolik jich půjde do předčasného důchodu,“ poznamenal ekonom.

Nesouhlasí ani s postojem vlády, že pokud se důchodový věk nezvýší, nebude mít stát na penze. „Je to strašení. Dlouhodobý vývoj nelze odhadnout. Pokud se nezhroutí ekonomika, nevypukne válka, tak na důchody bude. Jde vždy o to, kam peníze, které vyberete na daních, dáte,“ poznamenal Krebs. Dodal, že by stát měl spíš lidi vybízet, aby si k důchodům, které dostanou od státu, sami naspořili.

Ekonom a poradce ministerstva práce Filip Pertold předpokládá, že pokud by hnutí ANO usedlo do vlády a zrušilo zvedání důchodové věkové hranice, bude muset hledat nové příjmy.

„Můj názor je, že ANO celou důchodovou reformu nezruší, minimálně nezruší posouvání věku odchodu do důchodu. Pokud by to zrušilo, bude muset zvyšovat daně a snižovat výdaje na jiné věci,“ uzavřel.

ANO odmítá sdělit svou verzi důchodové reformy

Domácí

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám