Hlavní obsah

ANO odmítá sdělit svou verzi důchodové reformy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hnutí ANO stále mlží, jak by řešilo neudržitelný vývoj důchodového systému. Vládní reformu penzí, která mimo jiné prodlužuje věk odchodu do důchodu, ANO odmítá, vlastní recept na zvládnutí stárnutí populace ale sdělit nechce. Není naše role radit vládě, opakovaně odmítá otázku šéf ANO Andrej Babiš.

Foto: Jan Handrejch, novinky.cz

Alena Schillerová, Richard Brabec, Karel Havlíček, Jaroslav Faltýnek a Andrej Babiš vystoupili v průběhu jednání Poslanecké sněmovny 19. března 2024 v Praze na tiskové konferenci k aktuálnímu probíranému tématu.

Článek

„Když budeme ve vládě, tak to vyřešíme. My jsme ve vládě byli a my jsme to řešili,“ řekl Babiš ve svém podcastu Sorry jako.

Vládu Petra Fialy (ODS) opět zkritizoval za to, že důchodcům loni snížila valorizaci penzí. „Není naše role jim radit. Oni přece říkali, že všechno umí,“ trefoval se do vlády.

Odpovědět nechtěl předseda ANO moderátorce ani na otázku, jak by lidi motivoval, aby si na důchod šetřili. „Zeptejte se mě, když budeme ve vládě, my vám to potom řekneme. Já jsem byl ve vládě a řekl jsem: na důchody bude vždy. Na dálnice bude vždy. Na nemocnice bude vždy. A tak i bylo. My jsme to sepsali. A bylo to na papíře,“ vzpomínal Babiš.

„Proč my bychom měli této vládě radit, vždyť oni říkali: my jsme mistři světa, my všechno umíme. No neumí nic! Protože lhali,“ přisadil si Babiš.

Hnutí odmítlo kývnout vládě na její verzi důchodové reformy, kterou předkládá ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL). Poslední schůzku opozice s vládou moderoval prezident Petr Pavel na konci března, ani po ní se však nezdá, že by byla jakákoliv dohoda na obzoru.

ANO po jednání na Hradě odmítlo zvyšování věku odchodu do důchodu, ačkoliv přímo na schůzce se podle prezidenta Pavla zdálo, že by na něm mohla vzniknout shoda.

Pavel se ohradil proti Babišovi: Za výroky o změnách v důchodech si stojím

Domácí

Jak by měla vypadat reforma, pro kterou by ANO hlasovalo, však nikdo z hnutí nedokáže říct. Naposledy se z otázky vyvlékla i předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová. V rozhovoru pro Novinky a Právo sdělila, že čeká na data ministerstva práce.

„Nemáme je k dispozici, nemáme za sebou tisícihlavé ministerstvo. Naposledy byla data v roce 2019 a teď budou nová. Bez nich se nemáme o čem bavit,“ uvedla.

Vycházet nemůže prý ani z informací z let 2013 až 2021, kdy ANO sedělo ve vládě. „My jsme si tehdy nechali zpracovat analýzu OECD a pak přišel covid a museli jsme se věnovat jiným věcem. To se nevymlouvám, je to prostě fakt. V roce 2019 jsme se dohodli, že se věk odchodu do důchodu nebude prodlužovat,“ dodala.

Další jednání mezi ANO a ministrem práce je 22. dubna. Pokud by z něj vzešla shoda na společné verzi reformy, tu stávající prý Jurečka podle Schillerové přepracuje. Pokud by se vláda rozhodla svou verzi protlačit Sněmovnou silou, ANO by reformu ve chvíli, kdy by usedlo do vlády, zrevidovalo. Jakým způsobem, to však voličům dosud nesdělilo.

Přes zvyšování věku nejede vlak. Dřív to sami navrhovali

Sdílnější dosud nebyl ani stínový ministr práce za hnutí ANO Aleš Juchelka. Ani on neobjasnil, jak by ANO zajistilo udržitelnost důchodového systému, prohlásil však, že přes zvyšování věku pro odchod do důchodu „nejede vlak“.

Jediný konkrétnější byl první místopředseda ANO Karel Havlíček. Podle něj by si mohli lidé na důchod šetřit v pilíři, který by byl spojen s výstavbou jaderných bloků. Stát by jim garantoval výhodnou úrokovou sazbu.

Jasné obrysy neměla důchodová reforma ani v programovém prohlášení vlády ANO v roce 2018. V něm Babišův kabinet sliboval, že k reformě sestaví odborný pracovní tým.

Lidé v aktivním věku se měli motivovat ke státem podporovanému individuálnímu zajišťování na stáří. Správa příjmů a výdajů důchodového pojištění měla být oddělena od státního rozpočtu. Změna měla být přijata v podobě, která by si získala širokou politickou i společenskou podporu, nakonec však nebyla připravena vůbec.

Na některých zvažovaných parametrech se tehdy ANO neshodovalo ani se sociálními demokraty, svým tehdejším koaličním partnerem. Paradoxně to však bylo právě ANO, kdo chtěl prodlužovat věk pro odchod do důchodu. V rozhovoru pro Právo v září 2016 si Babiš stěžoval, že koaliční ČSSD a KDU-ČSL nenechají ANO prosadit odchod do důchodu v 67 letech.

Zajímavé je, že rozhovor stále visí na stránkách ANO, přestože Babiš nyní tvrdí, že jeho hnutí „nikdy v minulosti nesouhlasilo s navýšením věku odchodu do důchodu“.

V roce 2019 prosazovala pozdější odchod do důchodu sama Schillerová, tehdy jako ministryně financí. Tvrdila, že je to krok k udržitelnosti systému. „Zpráva ministerstva práce o stavu důchodového systému mluví o zvýšení důchodového věku u čtyřicátníků a mladších. I toto jednoduché opatření by mělo zásadní pozitivní vliv na udržitelnost systému,“ uvedla tehdy v rozhovoru pro MF Dnes.

Narazila však na odpor tehdejší ministryně práce Jany Maláčové (ČSSD).

Jurečka chce zvyšovat věk odchodu do důchodu podle délky dožití. „Zjednodušeně každému populačnímu ročníku, který dosáhne padesáti let, řekneme, jaká je doba jeho dožití, a od ní odečteme 21,5 roku,“ upřesnil ministr.

Fiala: Hnutí ANO o reformě důchodů jednat odmítlo

Domácí

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám