Hlavní obsah

Babiš po volbách sliboval, že bude konstruktivní opozicí. Teď nechce vládě ani poradit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš na začátku roku 2022 při vyslovování důvěry současné vládě premiéra Petra Fialy (ODS) sliboval, že jeho hnutí bude konstruktivní opozicí. Při pohledu například na průběh schůzí Poslanecké sněmovny nebo teď v souvislosti se „zrušeným“ jednáním o připravované důchodové reformě to však tak nevypadá.

Foto: Jan Handrejch, Novinky

Předseda ANO Andrej Babiš

Článek

„Můžete se spolehnout, že budeme, jak jsem to slíbil, konstruktivní opozice. Nám záleží na tom, aby naše země prosperovala, naši lidé se měli dobře a já myslím, že to je společný cíl,“ prohlásil na začátku roku 2022 Babiš během dlouhé sněmovní schůze k vyslovení důvěry současné vládě.

Od té doby uplynuly více než dva roky a až na výjimky se zdá, že zůstalo pouze u slov, jakkoliv je patrné, že ochota jednat a naslouchat druhému táboru mnohdy není ani ze strany vládní pětikoalice. V dolní komoře parlamentu mají vládní strany pohodlnou většinu 108 hlasů, a není tak problém si prohlasovat, co chtějí, aniž by musely hledat podporu u opozičních hnutí ANO a SPD.

Zástupci opozice, především ANO, si tak nezřídkakdy stěžují, že se s nimi vláda a zástupci koaličních stran nebaví a nezvou je ke konzultacím při tvorbě zákonů, což pak znamená, že opozice je málokdy spokojená s výsledkem a normy nepodporuje nebo je přímo hodiny, někdy dny, obstruuje.

Stěžují si, a přitom nechtějí jednat. Pavel je z ANO zklamán

Domácí

Důchodová reforma

Při připravované důchodové reformě, která by mohla mimo jiné zvýšit věk odchodu do důchodu, se role mediátora mezi oběma tábory ujal prezident Petr Pavel. Aktéři se sešli na konci března a po jednání prezident oznámil shodu na tom, že se v budoucnu bude muset věk odchodu do důchodu prodlužovat.

To však následně začalo ANO rozporovat s tím, že je to dezinterpretace a jsou potřeba pro rozhodování další data. Andrej Babiš začátkem dubna pak oznámil, že u zvyšování věkové hranice je ANO striktně proti. Věc se následně vyvrbila tak, že ANO dle pátečního vyjádření Hradu zrušilo svou účast na další plánované schůzi k tématu, jež se měla odehrát v pondělí.

První místopředseda ANO Karel Havlíček tento krok následně zdůvodnil tím, že „pan premiér (Petr Fiala) opětovně tvrdil, že vláda prosadí změny i bez nás“. „Jestliže chce někdo jednat a dopředu vysílá tento signál, tak si zmenšuje manévrovací prostor. Z našeho pohledu tedy není o čem jednat, nikomu nebudeme dělat stafáž,“ dodal Havlíček.

Radit není naše role

Toho, že je potřeba změnit parametry, si je vědom ale i Babiš a celé ANO. Vládní reformu penzí hnutí odmítá, jak by ale věc sami řešili, odmítají sdělit. Není naše role radit vládě, opakovaně odmítá otázku šéf ANO Andrej Babiš.

O tom, jak si (ne)jsou schopny koalice a opozice naslouchat, svědčí do jisté míry i zmíněná situace ve Sněmovně, jejíž řádnou práci často narušují mimořádné schůze. V tomto volebním období se podle nedávné analýzy Novinek zatím konalo více mimořádných schůzí než řádných. Koalice tak činí kvůli tomu, aby si odhlasovala prioritní zákony, aniž by opozice hodiny blokovala jednání návrhy na změnu pořadu schůze, což při mimořádném jednání není možné. Opozice, hlavně ANO, které má dostatečný počet poslanců, zase, aby upozorňovala na problémy vládních stran. Ty jsou zpravidla předem odsouzeny k neúspěchu, protože vládní většina neschválí program.

Sněmovna má víc mimořádných schůzí než řádných. Důvody i názvy jsou někdy bizarní

Domácí

Fiala: Nemají žádný plán

Krok ANO nedostavit se na pondělní jednání „zklamal“ prezidenta Pavla, kritiku si pak hnutí vysloužilo i od premiéra Fialy.

„Proč hnutí ANO zrušilo další jednání o důchodové reformě? Protože se zkrátka na ničem dohodnout nechce. Hnutí ANO zrušilo polovinu všech navrhovaných termínů k jednání. Dává tím jasně najevo, že je mu budoucnost českých občanů úplně jedno,“ komentoval v pátek na síti X premiér Petr Fiala (ODS) zrušení účasti ze strany ANO na nadcházejícím jednání na Hradě o parametrech chystané důchodové reformy.

„Nemají žádný plán, nejsou schopni přijít s alternativními návrhy, umějí jenom bořit, strašit lidi a hájit zájmy svého šéfa. My jsme předložili dobrý návrh důchodové reformy pro všechny, kteří už v penzi jsou nebo se na ni teprve chystají. Hnutí ANO všem těmto lidem vzkazuje, že mu na nich nezáleží a nezajímá je, jak jim stát ve stáří pomůže,“ dodal předseda vlády.

ANO odmítá sdělit svou verzi důchodové reformy

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám