Hlavní obsah

Zralý na odstavení v Unii? Fico šokoval české politiky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Slovenský premiér Robert Fico šokoval české politiky svým projevem ke druhému výročí války na Ukrajině. Předseda slovenské vlády v něm obvinil Evropskou unii, že na Ukrajině podporuje vzájemné zabíjení Slovanů a falešně démonizuje ruského prezidenta Vladimíra Putina. Podle českých politiků si Fico zavírá dveře k jednáním o bezpečnosti Unie.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Premiér Petr Fiala (ODS) a slovenský premiér Robert Fico při slavnostním uvítacím ceremoniálu, 24. listopadu, Praha

Článek

Na summit V4 přijede v úterý do Prahy za českým premiérem Petrem Fialou (ODS) kromě Fica i jeho maďarský protějšek Viktor Orbán nebo polský Donald Tusk. Ficova slova zřejmě přispějí k napjatější atmosféře. „Moje názory jsou dlouhodobě známé a je jasné, že jsou přesně opačné, než jaké prezentoval pan Robert Fico,“ řekl novinářům Fiala.

Zdůraznil, že i když se s šéfem slovenské vlády v postoji k válce na Ukrajině neshodne, je správné, aby se jednání uskutečnilo.

„Já neříkám, že je to moje největší radost se setkávat s kolegy, se kterými v řadě klíčových věcí nesouhlasím, mám na mysli maďarského a slovenského předsedu vlády, ale diskutovat musíme. Jaká je alternativa? Nebudeme se bavit? A ve výsledku budou zablokovaná důležitá evropská rozhodnutí? To není dobrá cesta,“ poznamenal Fiala.

Summit na úrovni předsedů vlád se bude v Praze konat poprvé od července, kdy se Česko ujalo předsednictví V4. Fiala prý čekal na výsledky polských a slovenských voleb a následné sestavení vlád.

Podle předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS) je pravděpodobné, že se jednání dotkne i Ficova kontroverzního projevu. „Pan premiér měl pro mě naprosto nepřijatelné a nepochopitelné vystoupení. Nevím, zda reprezentuje názor celé slovenské vlády. Zeptám se předsedy slovenského parlamentu, se kterým se setkám v rámci schůzky visegradské čtyřky,“ řekl Novinkám Vystrčil, který podle svých slov musel Ficův projev „rozdýchávat“.

„Je to pro mě vyjádření, které je mimo realitu. Pokud to je názor celé slovenské vlády a pokud se Slovensko vydá tímto směrem, tak je to nebezpečné nejen pro Slovensko, ale i pro jeho souputníky v EU a NATO,“ dodal.

Předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) Novinkám sdělila, že Česko bude pokračovat v přesvědčování evropských zemí o důležitosti podpory Ukrajiny.

„Přehlídka veškerého kretenismu.“ Fico sklízí kritiku za slova o Ukrajině

Evropa

Lidovecký europoslanec Tomáš Zdechovský si prý při sledování Ficova projevu nejdříve myslel, že je to „fake“. „Tohle přece nemůže říct premiér členského státu EU, který má přístup k bezpečnostním informacím a k informacím tajných služeb,“ zhrozil se.

Projev bude mít podle Zdechovského dopad na postupy v bezpečnostní komunitě. „Ochota sdílet se Slovenskem některé citlivé informace ohledně války na Ukrajině bude menší. Tajné služby si to rychle vyhodnotí. Nyní se jedná o munici pro Ukrajinu. Slováci na taková jednání nemusejí být pozvaní,“ míní Zdechovský.

Že Ficův projev poslouchal s úžasem, řekl i polský premiér Donald Tusk. Ten se nechal slyšet, že na základě setkání představitelů zemí V4 vyhodnotí, zda má skupina vůbec ještě smysl. Podivuje se právě nad nejednoznačnými signály, které vůči Moskvě a prezidentu Putinovi vysílají Bratislava a Budapešť.

Farský: Fico je bezpečnostní riziko

Jan Farský, který vede STAN do voleb do Evropského parlamentu, dokonce navrhl, aby Česko zrušilo pozvání Fica na jednání premiérů V4. „Pokud bude slovenský premiér nadále přitvrzovat ve své proruské rétorice včetně opakování lží a polopravd z učebnic ruské propagandy, skončí brzy jako někdo, s kým se zbytek demokratické Evropy nebude ani chtít bavit,“ prohlásil. „Navíc se musíme začít ptát, jak velkým bezpečnostním rizikem pro Českou republiku Fico je,“ dodal Farský.

Stínový ministr zahraničí za hnutí ANO a poslanec Jaroslav Bžoch by však dveře k diplomacii Slovensku nezavíral, i když se slovy Fica hrubě nesouhlasí. „Je potřeba připomínat, a očividně i Ficovi, že válku na Ukrajině začalo Rusko. Rusko napadlo Ukrajinu už v roce 2014, když anektovalo Krym. A nemyslím si, že by Unie Putina démonizovala,“ řekl.

Politici by měli podle něj zklidnit emoce a vrátit se k pragmatické politice. „Právě proto, že má Fico názory, se kterými nesouzníme a nelíbí se nám, tak bychom měli jednat. Měli bychom se ho snažit přesvědčit, nebo se ptát, proč ty názory má. Zamknout se je cesta do pekla. Jediný, komu pomůže k vítězství to, že spolu nebudeme jednat, je Putin,“ dodal Bžoch.

Fico svolal bezpečnostní radu státu a dramatizuje konferenci o Ukrajině v Paříži

Evropa

Fico ve svém projevu mimo jiné prohlásil, že „Západ chce využít konflikt na Ukrajině ke zničení Ruské federace“. Putina prý Unie „falešně démonizuje“ a Rusko není ani po dvou letech války politicky ani ekonomicky na kolenou.

„Je zarážející, že neexistuje žádný reálný mírový plán. Že EU nevyužívá svou váhu k okamžitému příměří. Že jediným plánem EU je dále podporovat vzájemné zabíjení Slovanů,“ uvedl také slovenský premiér.

Robert Fico by blokoval případný návrh na vstup Ukrajiny do NATO

Evropa

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám