Hlavní obsah

Fico svolal bezpečnostní radu státu a dramatizuje konferenci o Ukrajině v Paříži

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slovenský premiér Robert Fico vyslovil obavy z další eskalace konfliktu na Ukrajině a uvedl, že svolal na pondělí bezpečnostní radu státu.

Foto: Nadja Wohlleben, Reuters

Slovenský premiér Robert Fico

Článek

„Obávám se, že Západ jde na Ukrajině do nejhoršího řešení, do totální eskalace napětí. I kdyby mě měl můj postoj stát funkci předsedy vlády, učiním vše, abych zabránil přímé účasti slovenských vojáků ve válce na Ukrajině,“ řekl Fico ve videu zveřejněném na sociální síti.

Slovenský premiér tato slova vyřkl v souvislosti s pondělní jeho slovy „bojovou poradou o Ukrajině“ v Paříži, kterou svolal francouzský prezident Emmanuel Macron. Fico uvedl, že má informace, z nichž „jde mráz po zádech“, ale nijak blíž je nespecifikoval.

Kromě svolání bezpečnostní rady státu chce prý Fico v této souvislosti svolat také jednání slovenské vlády a chce mluvit se svými koaličními partnery, předsedou strany Hlas-sociální demokracie Petrem Pellegrinim a předsedou Slovenské národní strany Andrejem Dankem.

Fico u příležitosti druhého výročí útoku Ruska na Ukrajinu řekl, že strategie Západu na Ukrajině selhala. Podle předsedy slovenské vlády válka začala už v roce 2014 „řáděním ukrajinských neonacistů“. Případný vstup Ukrajiny do Severoatlantické aliance označil za „dobrý základ pro začátek třetí světové války“ a vyjádřil odhodlání blokovat vstup Ukrajiny do NATO.

Ukrajinská média reagovala na Ficova slova upozorněním, že se slovenský premiér postavil na Putinovu stranu.

Robert Fico by blokoval případný návrh na vstup Ukrajiny do NATO

Evropa

Summit o pomoci Ukrajině v Paříži

Pondělní schůzku pořádá francouzský prezident Emmanuel Macron.

Jednání by se měla zúčastnit celkem dvacítka prezidentů a premiérů především evropských zemí, mezi nimi německý kancléř Olaf Scholz, britský ministr zahraničí David Cameron, polský prezident Andrzej Duda či nizozemský premiér Mark Rutte. Českou delegaci povede premiér Petr Fiala.

Nedorazí například maďarský premiér Viktor Orbán považovaný za hlavního evropského spojence ruského prezidenta Vladimira Putina. Na rozdíl od původních informací francouzského tisku naproti tomu dorazí slovenský premiér Fico, který je kritický k další vojenské pomoci Ukrajině.

Podle agentury AFP se neočekává, že by na summitu byla ohlášena nová vojenská pomoc Ukrajině. Podle francouzských představitelů se bude jednat o způsobech, jak napadené zemi pomáhat efektivněji a rozhodněji. Ukrajinští představitelé poukázali v neděli, že zhruba polovina západní vojenské pomoci se do země dostává se zpožděním.

Reklama

Výběr článků

Načítám