Hlavní obsah

„Přehlídka veškerého kretenismu.“ Fico sklízí kritiku za slova o Ukrajině

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za ostudu označil poslední výroky předsedy slovenské vlády Roberta Fica (Směr) na adresu Ukrajiny šéf opozičního Progresivního Slovenska (PS) Michal Šimečka. Fico mimo jiné prohlásil, že válka na Ukrajině začala už v roce 2014 „řáděním ukrajinských neonacistů“. Deník Sme to označil za důkaz, že Slovensko je pátou kolonou Ruska.

Foto: Facebook/Robert Fico

Robert Fico

Článek

Kontroverzní výroky pronesl Fico v sobotním projevu k druhému výročí zahájení ruské invaze na Ukrajinu.

„Dnes se Rusko může plně spolehnout, že slovanští bratři z Bratislavy ho podrží, vždyť na věčné časy a nikdy jinak. Proruské obsahy nehlásá nějaký moula s internetovou televizí a několika tisíci fanoušky, ale celá vládní koalice a předseda vlády. Tak vás zde máme, bratři, jsme vzorová pátá kolonie,“ napsal v komentáři deník Sme.

„Ficův ideologický registr k ruské agresi je kompletní a vyčerpávající přehlídkou veškerého kretenismu, který na obranu Kremlu může dnes zaznít v bývalém budoucím satelitu,“ dodal list.

Fico svolal bezpečnostní radu státu a dramatizuje konferenci o Ukrajině v Paříži

Evropa

Fica kritizoval rovněž lídr slovenské opozice Michal Šimečka. „To, co předvádí Robert Fico, je stále větší ostuda. Jen straší, lže, útočí na všechny, a sám si přitom hraje na oběť… Místo toho, aby vládl a choval se jako lídr sebevědomé země,“ uvedl Šimečka.

Reagoval i na premiérův nedělní výstup o svolání bezpečnostní rady. V něm Fico mimo jiné nadhodil, že se slovenští vojáci nezapojí do války na Ukrajině, i kdyby ho to mělo stát křeslo.

„Jen tento víkend - obviňuje Ukrajinu, obviňuje Západ, obviňuje EU, konspiruje dokonce o tom, že ho někdo chce odstavit z funkce. Takhle vypadá slavná ´suverénní´ obhajoba slovenských zájmů? Opravdu ostuda. A uvažte - čtyřnásobný premiér. Měl všechnu moc ve státě. Mohl zde postavit školy, nemocnice, zanechat po sobě opravdové dědictví. Jednou by se po něm možná jmenovaly ulice. Nikdo neměl tolik politického kapitálu, takovou sílu, tolik času. A všechno promrhal. Muž bez vize. Jediné, co má, je schopnost strašit a lhát, aby odvedl pozornost od faktu, že mu jde pouze o amnestii pro své lidi. Čistý zmar,“ dodal Šimečka.

Podle slovenského exministra zahraničí Miroslava Wlachovského převzal Fico kompletně ruské narativy a je jejich největším šiřitelem. „Ničí naši důvěryhodnost u spojenců a izoluje Slovenskou republiku,“ konstatoval Wlachovský.

Fica už o víkendu kritizovala i ukrajinská média, která o víkendu napsala, že se postavil na stranu ruského prezidenta Vladimira Putina.

Robert Fico by blokoval případný návrh na vstup Ukrajiny do NATO

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám