Hlavní obsah

Robert Fico by blokoval případný návrh na vstup Ukrajiny do NATO

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za obrovskou chybu by slovenský premiér Robert Fico (Směr) považoval, pokud by se uvažovalo o vstupu Ukrajiny do Severoatlantické aliance. „Dokud budu premiérem, budu to blokovat,“ řekl Fico v sobotní rozhlasové diskusi odvysílané v den druhého výročí útoku Ruska na Ukrajinu.

Foto: Nietfeld Kay, ČTK

Slovenský premiér Robert Fico

Článek

Předseda vlády opětovně zdůraznil, že nechce, aby Slovensko podporovalo Ukrajinu vojensky. Podle Fica jsou kořeny dnešního konfliktu ještě v roce 2014 a současný stav označil za „zamrzlý konflikt“. „Je naivní se domnívat, že jadernou velmoc, jako je Ruská federace, může někdo porazit v konvenční válce,“ dodal Fico.

Vpád ruských vojsk na Ukrajinu byl podle slovenského premiéra porušením mezinárodního práva, ale Evropská unie by měla místo „plánu války“ vůči Rusku poskytnout plán míru, který by byl výhodný pro obě země. „Slované se zabíjejí a Západ to podporuje. Tlačme obě bojující strany, Ukrajinu i Rusku, do příměří,“ konstatoval předseda slovenské vlády.

Slovensko si klade podmínky, aby podpořilo prodloužení obchodních výhod pro Ukrajinu

Evropa

Fico potvrdil, že pro něj nebude problémem pozvat na letošní oslavy osvobození slovenských měst ve druhé světové válce ruského velvyslance.

Šéf slovenské diplomacie Juraj Blanár (Směr) v den druhého výročí útoku Ruska na Ukrajinu vyjádřil podporu Ukrajině. Zdůraznil, že Slovensko bude nadále Ukrajině poskytovat materiální, humanitární a rozvojovou pomoc.

„Slovenská republika apeluje na co nejdřívější zahájení mírových jednání, což nebude možné bez politické vůle a aktivní kolektivní diplomacie. Proto podporujeme mírové aktivity, včetně iniciativy prezidenta Ukrajiny vedoucí k tomuto cíli,“ uvedl Blanár.

Slovensko podle ministra zahraničí podporuje Ukrajinu jako mírovou, demokratickou, teritoriálně celistvou zemi v mezinárodně uznaných hranicích s perspektivou v Evropské unii po splnění všech kritérií stanovených pro všechny kandidátské země.

Šimečkovo Progresivní Slovensko předstihlo v průzkumu Ficův Směr

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám