Hlavní obsah

Známkám se v těžkých časech daří

V Česku se každý rok odhadem realizují obchody s poštovními známkami za více než mi­liardu korun. Střadatelů, kteří staré známky vyhledávají jako investici, přibývá. Má to ale mnohá úskalí, řekl Právu soudní znalec z oboru filatelie a jeden ze zakladatelů Prestige Philately Club Prague David Kopřiva. Mimo jiné před šesti lety zprostředkoval nákup červeného a modrého mauricia do rukou českého sběratele.

Foto: Archiv, Právo

David Kopřiva

Článek

Skutečně u nás zájem o investiční známky roste?

Ano, tento trend začal už v roce 2009, tedy v období globální hypoteční a bankovní krize. Od té doby se ozývá stále více menších investorů, kteří hledají bezpečný přístav. Tím známky bezpochyby jsou. Platí jednoduché pravidlo: čím horší doba, tím lépe se daří filatelii. Zatímco třeba nemovitostem nebo akciím se daří hlavně v dobách klidných.

To samé se říká o zlatu, ale když se podíváte na jeho cenu v delším čase, tak má značné výkyvy a v dlouhodobém pohledu více vydělali investoři na akciích. Čistě investičně, nejsou známky spíše doplněk, navíc spojený s tím, že člověk jim musí opravdu rozumět, aby se nespálil?

Ze všech známek, které byly kdy vydány, má investiční potenciál zhruba pět procent. V dnešní nákupní horečce se ale investoři bohužel pouštějí i do experimentů a neuváženě utrácejí za neperspektivní známky. Znám mnoho případů, kdy se lidé nadšeně chytli nějaké aukce na internetu a bez znalosti věci si za tisíce korun „výhodně“ koupili známku, jejíž skutečná hodnota je maximálně ve stokorunách. A to vůbec nemluvíme o možnostech podvodů. Velmi proto doporučuji všem, aby se nejprve poradili s odborníky.

Foto: Archiv, Právo

Inverted Jenny (nalevo) a One Cent Magena (vpravo)

Jaké je riziko, že kupující naletí podvodníkovi?

Nemusí jít jen o falzifikát vzácné známky. Falšují se například razítka, známky se opravují nebo může jít o chyby, které laik není schopen na první pohled rozeznat, ale na výslednou cenu mohou mít fatální vliv. Nicméně každá investiční známka by měla mít atest renomovaných znalců. U opravdových rarit je navíc popsána historie a přesný stav konkrétního kusu. Víme, kdo ji kdy měl ve vlastnictví, komu ji prodal a za jakou cenu. V tomto ohledu se filatelie může opřít o velmi silnou expertní podporu.

V USA se vydražila zubní protéza slavného baseballisty. Za půl milionu

Muži

Jak se vyvíjejí ceny známek?

Předvídatelně. Ceny tzv. dobrých známek stoupají. Nemusí to být donekonečna – až se finanční trhy stabilizují, mohou některé méně vzácné položky zase klesnout. Ale to jen výjimečně. Od roku 2019 se cena nejlepších zahraničních investičních známek zvýšila v průměru o polovinu, u československých známek někdy až o sto procent.

Zdvojnásobení ceny za tři roky? To je ohromné…

Souhlasím, takový cenový nárůst už není úplně zdravý. Právě u některého československého materiálu bych proto očekával do budoucna nižší poptávku a možný pokles cen. Budou ale mezi nimi rarity, které zůstanou v kurzu.

A do jakých známek má smysl investovat?

Jistotou jsou speciality a zvláštnosti britských kolonií. Nejde jen o známky samotné, ale také o vzácné varianty tisku, přetisky, barvy, zoubkování a tak dále. Na druhou stranu i první známka světa Penny Black roste na hodnotě. Ještě před pěti lety se nepo­užitá známka prodávala v průměru za 100 tisíc korun. Dnes dosahuje běžně částek okolo 160 tisíc korun. Dále jsou v kurzu kvalitní známky Indie, Austrálie a USA do roku 1920. Tyto trendy přetrvávají a koupě čistých známek z těchto zemí bude pro investory dobrý základ.

Foto: Archiv, Právo

Penny Black (nalevo) a Straits Settlements $500 (vpravo)

Zmínil jste, že roste počet menších investorů. Kdo to podle vás typově vlastně je?

Mohou to být lidé, kteří chtějí uložit sto tisíc korun pro svá vnoučata, jsou to podnikatelé, kteří mají volnou hotovost a hledají, jak ji ochránit před inflací, a konečně jsou to lidé, kteří hledají zabezpečení svých úspor a přirozeně jim spořicí účet nestačí. V našem oboru jsou menší investoři lidé, kteří investují méně než milion korun.

Může to vypadat jako obrovská částka, ale nesmíme zapomínat na to, že ty opravdu nejlepší položky se na trhu pohybují v řádech statisíců dolarů a výše. Před měsícem se v Praze vydražila ikonická známka Straits Settlements $500 z roku 1923 za cenu 2,2 milionu korun. A to je stále nesrovnatelné proti skutečným vzácnostem.

Peníze, známky, vlajky. Co vše se nyní v Británii změní

Koktejl

Kolik stojí nejvzácnější známky?

Jednocentová známka z Britské Guyany z roku 1856, takzvaná One Cent Magenta, se naposledy prodala za 8,3 milionu dolarů (dnes 208 mil. Kč). V loňském roce se v Německu vydražil červený mauricius za deset milionů eur (245 mil. Kč). Nejslavnější americká známka Inverted Jenny s obráceným přetiskem letadla má v luxusním stavu hodnotu přesahující milion dolarů (25 mil. Kč).

Stává se, že někdo najde doma na půdě zapomenuté album?

Stává se to zejména v zahraničí. Ale opravdu jen velmi zřídka. Vzácné známky jsou již dávno objevené a mají dlouhý tržní životopis. Aktuálně ale třeba jde na trh dosud ne zcela známý rakouský dopis s chybotiskem známky z r. 1867 s portrétem Františka Josefa I. Tato tříkrejcarová známka je v červené barvě namísto zelené a dopis má dle mého odhadu cenu jednoho milionu eur (24,5 mil. Kč).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám