Hlavní obsah

Změny v DPH: Nižší sazba u potravin, dražší kadeřnictví

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Strany vládní koalice už přicházejí s návrhy na přesuny jednotlivých položek v rámci chystané úpravy daně z přidané hodnoty (DPH). Místo dvou snížených sazeb 10 a 15 procent by měla být od příštího roku pouze jedna, zřejmě ve výši 13 nebo 14 procent.

Foto: Jan Horník , Právo

Ilustrační foto

Článek

Do nejvyšší, 21procentní sazby DPH by se také měla přeřadit část služeb a zboží, které v covidovém roce 2020 přesunula do nejnižší, desetiprocentní sazby tehdejší vláda Andreje Babiše (ANO). Mezi nimi byly třeba služby kadeřnictví, sauny či jídlo a čepované pivo v restauracích.

Investice do energií

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) chce v jednotné snížené sazbě DPH zachovat zejména zboží a služby se „sociálním a zdravotním charakterem“. Piráti by v ní rádi viděli také investice do úspor energií. O změnách se teď jedná.

„Přikláníme se k tomu, aby tato nová jediná sazba daně činila 13 procent,“ uvedl pro Právo lidovecký poslanec Michael Kohajda. Dodal, že jediná snížená sazba DPH zjednoduší aplikaci daně pro poplatníky a zpřehlední zatížení zboží a služeb touto daní také pro spotřebitele.

Ekonom: Měli bychom nejvyšší sníženou sazbu v Unii

Ekonomika

Do snížené sazby daně by podle lidovců měly patřit zejména potraviny (nyní jsou v 15% sazbě) vyjma alkoholických nápojů, kojenecká výživa, pitná voda, zdravotnické prostředky nebo pomůcky, zboží využívané nemocnými a zdravotně postiženými osobami.

„Do základní sazby by naopak bylo vhodné přeřadit například řezané květiny nebo další zboží a služby, které jistě nejsou základními potřebami lidí,“ dodal Kohajda.

Za stříhání vlasů bychom si připlatili

Předseda sněmovního rozpočtového výboru Josef Bernard (STAN) by přeřadil do základní 21procentní sazby služby kadeřnic a profesí, u nichž sazba DPH klesla v rámci kompenzací za proticovidové uzavírky. To se týkalo mj. ubytovacích služeb či kultury a sportu.

Opoziční ANO se sjednocením dvou nižších sazeb DPH nesouhlasí, protože by to nejspíš vedlo ke zdražení části zboží a služeb včetně vodného a stočného nebo léků.

„My jsme pro zrušení 15% sazby za předpokladu, že se tyto položky přesunou do snížené 10% sazby. Ze základní sazby 21 % je potřeba do snížené sazby přesunout i energie pro bydlení. Nejedná se o luxusní zboží, není tedy důvod, abychom stále enormně zatěžovali domácnosti,“ sdělil Právu poslanec SPD Jan Hrnčíř.

Vláda se chystá zdražit léky, knihy i točené pivo

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám