Hlavní obsah

Zeman jmenoval Aleše Michla guvernérem České národní banky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Novým guvernérem České národní banky (ČNB) se stane dosavadní člen bankovní rady Aleš Michl. Do funkce ho ve středu dopoledne jmenoval prezident Miloš Zeman. Michl na postu guvernéra centrální banky vystřídá Jiřího Rusnoka, kterému v červnu končí druhý mandát a znovu kandidovat nemohl.

Miloš Zeman jmenoval nového guvernéra České národní banky Video: ČTK

 
Článek

Zeman se při výběru nového guvernéra rozhodoval mezi čtyřmi kandidáty.

Vedle Michla byli ve hře také nynější viceguvernéři ČNB Tomáš Nidetzký a Marek Mora.

Ty prosazoval Rusnok ve snaze zachovat kontinuitu současné bankovní rady. Podle informací České televize pak Zeman uvažoval také o šéfovi Hospodářské komory Vladimíru Dlouhém.

Rusnok: Rada ČNB zvýšila sazby méně, než s čím počítá základní scénář prognózy

Ekonomika

ČNB zvyšuje už od loňska úrokové sazby, aby krotila rostoucí inflaci, jež se v dubnu vyšplhala už na 14,2 procenta.

S „jestřábí“ měnovou politikou Rusnoka se ale Michl neztotožňoval a společně s dalším členem bankovní rady Oldřichem Dědkem byli při hlasování o navyšování sazeb jako jediní proti.

Zeman: Razantní klesání sazeb si nepřeji

A právě i z tohoto důvodu ho Zeman do funkce jmenoval. Zvyšování úrokových sazeb se totiž podle něj neukázalo jako efektivní.

„Bral jsem v úvahu i argument časového zpoždění mezi zásahem centrální banky a vývojem inflace. Nicméně zdá se, že se v poslední době skutečně překlápí úrokové sazby z nástroje brždění inflace v nástroj jejího posilování,“ řekl Zeman.

Foto: ČTK

Prezident ale zároveň dodal, že si nepřeje, aby nastal opačný extrém v podobě razantního klesání sazeb.

„V současné situaci neexistují dostatečné důvody k jejich dalšímu zvyšování. Koneckonců, podíváme-li se do okolí, vidíme, že úrokové sazby jsou výrazně nižší. Evropská centrální banka má trochu paradoxně dokonce nulové sazby. I toto mezinárodní srovnání je do jisté míry inspirativní,” doplnil Zeman.

Michl v minulosti mimo jiné působil v Raiffeisenbank a byl externím poradcem někdejšího premiéra Andreje Babiše (ANO). Členem bankovní rady ČNB je od konce roku 2018.

Další výrazný růst úrokové sazby. ČNB ji navýšila už na 5,75 procenta

Ekonomika

ČNB je vedle utváření měnové politiky zodpovědná za dozor nad celým finančním trhem, včetně bank, pojišťoven a kapitálového trhu.

Sedmičlenná bankovní rada ČNB určuje měnovou politiku země a rozhoduje o zásadních měnově-politických opatřeních.

Členové rady mají šestiletý mandát a nesmějí zastávat funkci více než dvakrát. Guvernéra, viceguvernéry a ostatní členy bankovní rady jmenuje a odvolává prezident republiky.

Reklama

Výběr článků

Načítám