Hlavní obsah

Zeman i Sobotka jsou útokem šokováni, kondolovala i Merkelová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) i prezident Miloš Zeman jsou šokováni dnešní střelbou v Uherském Brodě. Událost, při níž pachatel v restauraci zastřelil osm lidí a pak sebe, Sobotka označil za mimořádnou tragédii. Ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) požádal, aby osobně dohlédl na vyšetřování policie.

Foto: Dalibor Glück, ČTK

Policie během zásahu v Uherském Brodě

Článek

Zeman, jehož reakci zveřejnil na facebooku jeho mluvčí, vyjádřil soustrast rodinám a blízkým obětí. "Děsivý vražedný útok mne šokoval. V této tragické chvíli mi dovolte, abych vyjádřil hlubokou soustrast rodinám a blízkým obětí střelby. Jsem v mysli s vámi," citoval Zemana jeho mluvčí Jiří Ovčáček.

"Jsem stejně jako většina občanů šokován tragickým útokem, který se dnes odehrál v Uherském Brodě. Rád bych vyjádřil hlubokou lítost a upřímnou soustrast rodinám a příbuzným obětí, které si střelba vyžádala," uvedl ministerský předseda.

"Spojil jsem se v této věci telefonicky s ministrem vnitra Milanem Chovancem, kterého jsem požádal, aby osobně dohlédl nad vyšetřováním, které zahájila Policie ČR. Nyní je potřeba poskytnout prostor a nezbytný čas pro práci policie tak, aby se objasnily všechny okolnosti a příčiny této mimořádné tragédie," napsal Sobotka.

Soustrast vyjádřila i Merkelová

Kondolenci České republice zasílají i zahraniční státníci, například německá kancléřka Angela Merkelová. "Naplňuje mě hlubokým smutkem, když se lidé stávají oběťmi nevybíravého násilí," uvedla německá kancléřka v telegramu zaslaném premiérovi Sobotkovi. "Chci vám i lidem v Česku vyjádřit upřímnou soustrast," napsala také Merkelová.

"Je to obrovská tragédie, na takové tragédie nejsme u nás zvyklí. Chci vyjádřil upřímnou soustrast všem pozůstalým. Je mi to moc líto," napsal v reakci vicepremiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš.

Také vicepremiér a šéf lidovců Pavel Bělobrádek vyjádřil hlubokou soustrast. "Pokud se jednalo o útok šílence, nedá se, bohužel, takovým tragédiím úplně zabránit," napsal na Twitteru. Jeho stranický kolega a ministr kultury Daniel Herman věří, že budou rychle objasněny okolnosti tragédie, kterou je otřesen.

"Nepochopitelný, hrůzný čin, nad kterým docházejí slova. Myslím na oběti a pozůstalé tragédie v Uherském Brodě," uvedl šéf ODS Petr Fiala. "Myslím na všechny osoby a rodiny postižené dnešní střelbou. O to více, že část mojí rodiny pochází právě z UB," napsal na Twitteru europoslanec za ANO Pavel Telička.

Reklama

Výběr článků

Načítám