Hlavní obsah

Že vláda řeší změnu důchodu pozdě? To není důvod pro rychlé projednání, kritizuje ústavní právník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Že se vláda snaží prosadit snížení valorizace důchodů na poslední chvíli, není dostatečným důvodem pro to, aby to Sněmovna řešila zrychleně, tedy ve stavu legislativní nouze. Novinkám to řekl ústavní právník Marek Antoš. Pokud by tedy kvůli tomu posléze opozice podala návrh na zrušení zákona, mohla by uspět. Kabinet krok zdůvodnil hrozbou značných hospodářských škod.

Foto: Milan Malíček, novinky.cz

Petr Fiala a Marian Jurečka na včerejším jednání vlády

Článek

„Podstatné je, že zákon v jednacím řádu vyžaduje, aby byly naplněny mimořádné okolnosti. Skutečnost, že se budou valorizovat důchody o vypočítanou částku, není nic, co by bylo neznámé. Je to věc, která je známá dlouhou dobu. Pokud to vláda chtěla měnit, měla s tím přijít kdykoli dřív,“ řekl ve středu Novinkám Antoš. A doplnil: „Skutečnost, že to neudělala a snaží se to prosadit na poslední chvíli, nemůže být dostatečným důvodem, aby využila zrychlené řízení.“

Pokud by tak byl zákon schválen v legislativní nouzi, mohla by opozice podat návrh na zrušení zákona. „Ústavní soud to poté přezkoumává, a pokud zjistí, že byla procedura protiústavní, tak to zruší,“ reagoval pro Novinky Antoš.

Klidně se k pultíku připoutám. ANO spustilo obstrukce kvůli důchodům o týden dříve

Domácí

Kabinet požádal o vyhlášení legislativní nouze kvůli hrozbě značných hospodářských škod. Rozpočet by totiž mimořádná valorizace beze změny vyšla o necelých 20 miliard více. Odůvodnění nicméně za nedostatečné považuje i opozice, která v minulých dnech ve Sněmovně kvůli tomu spustila na adresu vlády velkou kritiku.

Nekompetence a diletantství vlády

Podle šéfky poslaneckého klubu ANO Aleny Schillerové Česko čelí jen nekompetenci a diletantství vlády. Kvůli zákonu chce podat i ústavní stížnost. „Vůbec nemáte naplněné podmínky pro tu krádež za bílého dne,“ prohlásila na plénu.

„K vyhlášení stavu legislativní nouze je třeba slyšet od vlády jasné zdůvodnění. Změna zákona o důchodovém pojištění nemůže být oním důvodem, ani nedostatek času k jejímu přijetí,“ napsal na Twitter i poslanec ANO Patrik Nacher.

V souvislosti s tím připomněl i dřívější slova šéfky Sněmovny Markéty Pekarové Adamové (TOP 09), která v době covidu kritizovala tehdejší ministryni práce a sociálních věcí Janu Maláčovou (ČSSD) za to, že v době, kdy přibývaly desítky tisíc nakažených, nezdůvodnila vláda dostatečně, proč chce zrychleně projednat krizové ošetřovné a takzvanou izolačku.

„Dnes bych napsala tweet stejně. Je potřeba zdůraznit, že jde o zcela odlišné situace. Tehdejší vláda vyhlášení stavů legislativní nouze prakticky nezdůvodňovala a jejím argumentem bylo - „prostě to potřebujeme“. To jsem paní Maláčové v tweetu vyčítala a o doplnění zdůvodnění jsem ji oficiálně požádala,“ reagovala na to pro Novinky nyní Pekarová Adamová.

Jako předsedkyně Sněmovny podle svých slov odůvodnění po vládě vždy požaduje. „Několikrát se stalo, ze jsem zdůvodnění zadala doplnit, nyní je zdůvodnění přímo v důvodové zprávě zákona odpovídající,“ říká.

„Ze zákona o jednacím řádu navíc vyplývá zcela jasně, ze předsedkyně Sněmovny vládě vyhoví a legislativní nouzi vyhlásí, neboť ji následně musí potvrdit hlasováním až celá Sněmovna. Já tedy posuzuji, zda je legislativní nouze zdůvodněna. Zda je důvodná, sama posuzovat nemohu, to je suverénní rozhodnuti celé Poslanecké sněmovny,“ doplnila. Ve Sněmovně má ale vláda pohodlnou většinu 108 hlasů, patrně tak legislativní nouzi schválí.

O zákonu má dolní komora rozhodnout na mimořádné schůzi 28. února. Opozice ale chystá obstrukce, takže by se mohlo jeho projednání protáhnout na několik dní.

Vláda schválila nižší valorizaci penzí

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám