Hlavní obsah

Zaorálek: ČR odmítá návrhy unijního summitu k migraci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) v úterý oznámil, že Česká republika odmítla návrhy závěrů k summitu Evropské unie k nelegální migraci. ČR podle něj i nadále trvá na dobrovolnosti přijímání migrantů. Zaorálek to řekl po jednání ministrů zemí EU odpovědných za evropskou problematiku v Lucemburku.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD)

Článek

„Za Českou republiku jsem dnes odmítl ten čtvrtý paragraf, ve kterém se mluví o těch závazcích, protože jsem opakoval, že v tomto punktu není ten text v souladu s tím, co bylo přijato v dubnu," nechal se slyšet Zaorálek.

Narážel tím na to, že na dubnovém unijním summitu se hovořilo o dobrovolnosti přijímání uprchlíků. „Podpořil jsem to, že se musíme zabývat ochranou vnější hranice a budováním návratového mechanismu. To jsou prvky, které jsou pro nás zásadní,” poznamenal také šéf české diplomacie.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Rozhodnutí až koncem července

Definitivní řešení je podle něj na lídrech Evropské unie, kteří se v Bruselu sejdou ve druhé polovině týdne. Návrh závěrů pro tento summit, který má ČTK k dispozici, počítá s tím, že by rozhodnutí o přerozdělení uprchlíků mohlo být odloženo až na konec července.

Dokument pro jednání premiérů a prezidentů zemí EU ani jednou přímo nezmiňuje povinný distribuční systém podle kvót, který v květnu navrhla Evropská komise.

Proti návrhu podle Zaorálka byly i další země – Španělsko, Portugalsko, pobaltské státy nebo ostatní země visegrádské čtyřky.

Kvůli migraci Evropská komise zvažuje povinné kvóty na přesídlení 40 000 syrských a eritrejských uprchlíků z Itálie a Řecka do ostatních členských zemí EU. Česko by podle navrženého klíče muselo přijmout přes 1300 běženců.

Reklama

Související články

Ve světě je rekordních 60 miliónů migrantů

Na rekordních téměř 60 miliónů vystoupal v loňském roce počet běženců ve světě. Ve čtvrtek to oznámil úřad Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR)....

Výběr článků

Načítám