Hlavní obsah

Ve světě je rekordních 60 miliónů migrantů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ženeva

Na rekordních téměř 60 miliónů vystoupal v loňském roce počet běženců ve světě. Ve čtvrtek to oznámil úřad Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR). V Evropě se počet nových migrantů zvýšil o polovinu. Většina uprchlíků jsou děti.

Foto: ČTK/AP

Syrští uprchlíci v Turecku

Článek

Svět zejména v důsledku vzrůstajícího počtu válečných konfliktů zachvátil zmatek, okomentoval zprávu pro stanici BBC šéf úřadu António Guterres. „Potíž je v tom, že pokud si lidé myslí, že to humanitární pracovníci vyřeší, tak to už není možné. Nezvládáme to. Trpí stále víc lidí a bohužel pro ně není šance na to, je podpořit,“ řekl.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Autoři zprávy poznamenali, že běžencem nebo azylantem je každý 122. člověk na planetě.

BEZ KOMENTÁŘE: Uprchlíci na maďarsko srbských hranicích

Na útěku z domova před boji či perzekucí bylo na konci minulého roku rekordních 59,5 miliónu lidí. To je nárůst o 8,3 miliónu proti předchozímu roku. Každý den se tedy v průměru zvyšoval počet běženců o 42 500. V roce 2013 činil denní průměr 32 tisíc.

Většina uprchlíků – 38,2 miliónu – se nachází na území svého státu. Bezmála dva milióny lidí stále čekají, jak dopadne jejich žádost o azyl. Více než polovina uprchlíků jsou děti.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Syrští běženci v uprchlickém táboře v LibanonuVideo: Reuters

Ke krizi silně přispívá válka v Sýrii. Téměř čtyři milióny lidí ze země utekly, dalších 7,6 miliónu je na útěku na hranicích země.

V Evropě nárůst o 50 procent

V Evropě narostl počet migrantů o 50 procent na 6,7 miliónu. Nejvíce žádostí o azyl evidovalo Německo, po něm Švédsko. V Evropské unii bylo podle Eurostatu za 12 měsíců do konce letošního března podáno 695 435 žádostí o azyl. Z toho Německo jich obdrželo 247 635, Švédsko 81 420.

Česká republika v loňském roce zaznamenala 1145 žádostí o azyl.

Stav se podle Guterrese letos nezlepší, vzhledem k eskalujícím krizím v Iráku, Jemenu i jinde. „Objevilo se mnoho nových krizí. Zároveň se nevyřešily staré krize,“ uvedl.

Reklama

Výběr článků

Načítám