Hlavní obsah

Sobotka: Evropa je na osudové křižovatce. Migrace je otázkou na řadu let

Novinky, Václav Lang

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Předseda vlády Bohuslav Sobotka ve čtvrtek v rámci mimořádné sněmovní schůze o migrační krizi poslance v obsáhlém projevu seznámil s podrobnostmi nastalého fenoménu. Objasnil postoj svého kabinetu k palčivé situaci, ale vysvětlil i příčiny jejího vzniku. Řekl také, že Evropa stojí na osudové křižovatce a problém migrujících uprchlíků může být otázkou na řadu let.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Bohuslav Sobotka na čtvrteční mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny

Článek

„Evropa je znovu na osudové křižovatce,“ prohlásil Sobotka před poslanci. Migrační krize podle něj vyžaduje velmi silnou spolupráci zemí Evropské unie. „Tuhle krizi nemůže vyřešit žádná země samostatně.“

Situace v našem bezprostředním okolí se výrazně zhoršila, varoval Sobotka a srovnal okolnosti migrace afrických uprchlíků se situací na východě Evropy, kde přetrvává napjatá situace mezi Ukrajinou a Ruskem. „Jsme svědky výrazné destabilizace našeho okolí,“ konstatoval premiér.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Ostrov stabilit

Starý kontinent však podle něj zůstává pro uprchlíky ostrovem stabilit, kde existuje vysoká životní úroveň a kde mají lidé šanci na elementární bezpečnost, zdravotní péči nebo sociální zabezpečení. Není proto divu, že přitahuje pozornost lidí, kteří přemýšlejí o tom, jak stráví zbytek života.

Stávající situace přitom podle premiéra není otázkou několika měsíců. „Myslím, že je to otázka několika let, možná i řady let,“ varoval.

Jako hlavní příčinu definoval tzv. Arabské jaro, sérii nepokojů v zemích severní Afriky, které dosud zanechaly některé tyto státy v neutěšených situacích, případně v nich zuří občanské války. Právě tyto země jsou dnes zdrojem migrační vlny.

Zkritizoval EU

Sobotka ale zároveň zopakoval odmítavý postoj k uprchlickým kvótám, jimiž Evropská unie zvažuje nařídit členským státům počet migrantů, které mají na svém území přijmout. V České republice by to mělo být 1328 realokovaných osob. Podle Sobotky jsou ale kvóty jen „živou vodou“ pro extremisty a xenofoby, kteří by v důsledku tohoto nařízení mohli rozložit Evropu a zabránit v pokračování evropské integrace.

„Jsem přesvědčen, že tímto návrhem Evropská komise nerespektuje závěry mimořádného dubnového zasedání Evropské rady,“ zkritizoval unijní orgány Sobotka, podle něhož se na zmíněném zasedání Rady členské státy shodly na dobrovolnosti přerozdělovacích mechanismů. Proč se má potom Rada vůbec scházet, když Komise její závěry nerespektuje? pozastavil se nad neakceptovatelným a nebezpečným precedentem.

Sobotkova vláda chce pomáhat, ale cílem má být takový systém, který by řešil příčiny migrace, ne důsledky. Proto Sobotka prosazuje aktivitu zejména v zemích, odkud uprchlíci pocházejí. [celá zpráva]

Zdůraznil také potřebu efektivní správy vnějších hranic EU, což podle něj v současné době nečiní Itálie ani Řecko. Pokud se taková pravidla nebudou dodržovat, pak to může vést až k rozpadu schengenského prostoru, varoval. Zároveň se zastal udržení volného pohybu v rámci zemí EU.

Reklama

Výběr článků

Načítám