Hlavní obsah

Zakázali jim prodávat HHC, teď bude chtít ostravská firma po státu desítky milionů za škodu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Na desítky milionů korun odhaduje spolumajitel ostravské firmy cannabio Antonín Šleis škodu, kterou jim zákazem prodeje produktů s kanabinoidními látkami HHC, HHC-O a THCP způsobila vláda. Aby vyhověl nařízení, musel dát v pondělí k likvidaci asi půl tuny produktů.

Zaměstnanci ostravské firmy cannabio při balení a odvozu produktů s HHC k likvidaci do spalovny. Video: Pavel Karban, Novinky

 
Článek

„Je jaro. Normální farmář by zasel, my asi už nezasejeme,“ posteskl si Šleis s tím, že počítali s tím, že zákaz prodeje některých látek vejde v platnost v létě. „Drželi jsme si tak adekvátní skladové zásoby. I v nejhorších scénářích jsme počítali s dvouměsíční účinností právní úpravy. Což se teda nestalo, zákaz prakticky proběhl v rámci deseti dní,“ řekl.

Na mysli měl rozhodnutí vlády ze 14. února o zařazení psychoaktivních látek HHC, HHC-O a THCP na seznam návykových látek. Zákaz jejich prodeje měl platit od března, ale neplatí, protože dosud nevyšel ve sbírce zákonů. „K publikaci by mělo dojít zítra. K účinnosti by tedy došlo ve středu,“ sdělil mluvčí ministerstva zdravotnictví Ondřej Jakob.

„Jsme výrobci, farmáři. Nejsme kriminálníci či dealeři. Máme farmy, pěstujeme konopí, a to zpracováváme do finálních produktů,“ vysvětlil Šleis s tím, že kromě zlikvidovaného zboží přijdou také o zisk i dobré jméno. „Je toho spousta, celková škoda jen u nás bude okolo třiceti milionů,“ poznamenal a doplnil, že takových firem jako oni jsou v Česku více než dvě stovky.

Vláda schválila dočasný zákaz HHC. Zařadí ho na seznam návykových látek

Domácí

S rozhodnutím vlády se Šleis nedokáže smířit. „V ekonomicky komplikovaném Moravskoslezském kraji jsme vytvořili desítky pracovních míst, platíme daně, platíme čtyřicet zaměstnanců, máme dva a půl tisíce partnerů a odběrných míst po celé republice. A přijde nám smutné, že se dá během deseti dní zakázat kompletní odvětví,“ postěžoval si muž, jenž považuje zákaz za útok na svobodu podnikání i demokracii obecně.

Šleis upozornil, že jim navíc nikdo neřekl, jak mají při likvidaci produktů postupovat. „Nedostali jsme žádné instrukce, a neměli je ani celníci, policie, hygiena. Takže jsme si nakonec sami našli spalovnu, která nám materiál spálí jako nebezpečný odpad,“ nastínil a dodal, že za likvidaci firma zaplatí dalších 50 až 100 tisíc korun.

O zničení se postará Spalovna průmyslových odpadů Ostrava patřící firmě Recovera Využití zdrojů. „Odpad spadá pod Organické odpady obsahující nebezpečné látky. Odstraňuje se termicky při teplotách přes jedenáct set padesát stupňů Celsia,“ uvedla mluvčí Recovery Kateřina Kodadová.

Šleis chce škodu vymáhat po státu. „Protože za nás je to absolutně nestandardní proces, který je opřený o smyšlené kauzy. Podle právníků máme velkou šanci uspět,“ upozornil. Kauzami míní nedávné případy otrav dětí medvídky s HHC. „Pan ministr Válek se inspiroval titulky v novinách, které zmiňovaly stovky intoxikovaných dětí. Sbíráme informace, ptáme se v nemocnicích a ta zpětná vazba je taková, že to byly třeba děti po flašce vodky a třech extázích. A k tomu jim v krvi našli HHC. Případů, kdy bylo dítě hospitalizováno čistě kvůli HHC, je jen hrstka,“ poukázal.

Zákaz psychoaktivních látek HHC, HHC-O a THCP má platit do 1. ledna 2025, kdy by už měla platit připravovaná novela zákona o návykových látkách.

Trest za držení HHC stejně jako u konopí. Pokutovat se začne příští týden

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám