Hlavní obsah

Vláda schválila dočasný zákaz HHC. Zařadí ho na seznam návykových látek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Želé, sušenky i gumové medvídky s psychoaktivní konopnou látkou HHC už nebudou k sehnání. Vláda ji společně s dalšími syntetickými kanabinoidy HHC-O a THCP podle očekávání zařadila na seznam zakázaných návykových látek. Informoval o tom ministr zemědělství Marek Výborný. Zákaz ještě musí posvětit Evropská komise. Platit začne nejdřív od března.

Foto: Envato Elements

Bonbony s HHC (ilustrační foto)

Článek

„Vláda schválila dočasné zařazení HHC na seznam návykových látek. Správné rozhodnutí, které jsme jako KDU-ČSL navrhovali již vloni v létě. Nyní musí nařízení notifikovat Evropská komise a poté jsme za ministerstvo zemědělství a SZPI připraveni ihned plnit kontrolní roli,“ oznámil na síti X ministr Marek Výborný.

Zákaz nebude platit dříve než od 1. března, právě kvůli čekání na stanovisko z Bruselu, které je podle Výborného už předjednané a mělo by k němu dojít do 10 až 20 dnů. Omezení bude jen dočasné. „Rozhodli jsme se, že toto nařízení bude s omezenou platností a bude platit do 1.1.2025,“ doplnil ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09).

Podle Válka je potřeba rozlišovat mezi přírodními produkty, které mají léčivý efekt, a polosyntetickými deriváty jako je HHC. Jeho resort připravuje u přírodních látek vyhlášku, která rozšíří výčet indikací, kdy je možné je předepsat.

Pět školáků skončilo na Karlovarsku v nemocnici, vyzkoušeli medvídky s HHC

Krimi

Jednotný postoj k zákazu vláda neměla. Ministři Válek i Výborný prosazovali dočasný, ale rychlý zákaz těchto látek. Naopak Piráti v čele s předsedou a vicepremiérem Ivanem Bartošem preferují regulaci přes Státní zemědělskou a potravinářskou inspekci. Podle Výborného to zákon zatím neumožňuje.

„Zákaz úplně řešením není. Jednak to trvá dlouho a jednak vidíme už případy ve Francii, že jakmile zakážete nějakou látku, tak se objeví její syntetické deriváty, na které se zákaz nevztahuje,“ řekl novinářům při příchodu na vládu Bartoš.

Syntetické konopné látky se zařadí na seznam o pěti stech položkách, kde je také heroin, pervitin nebo kokain.

Po zákazu nebude možné produkty s HHC a dalšími dvěma subtypy nabízet ani držet. Zasáhnout bude moci i potravinářská inspekce , a to i proti prodejcům, kteří cukrovinky s HHC nabízejí jako „sběratelské předměty“.

Od loňského června do začátku letošního února zachytilo Toxikologické informační středisko 170 intoxikovaných, zejména mladistvých. S cukrovinkami obsahujícími syntetické konopí často zkombinovali také alkohol. V lednu se na Karlovarsku předávkovalo HHC osm dětí a jedno skončilo na JIP. V Plzni ošetřili lékaři za loňský podzim jedenáct nezletilých. Záchranáři ale vyjíždějí i k dospělým.

Kritika pacientů i expertů

Krok vlády kritizují adiktologové, firmy i pacienti. Užívání látek se podle nich zákazem nesníží, některým nemocným to zkomplikuje přístup ke konopné léčbě a ve výsledku se objeví na trhu ještě silnější látky, které zatím zakázané nejsou.

„Ve Francii jsou teď například úspěšné odnože HHC, ale také takzvaný Spice, vyloženě syntetická látka. Už se objevily zprávy o fatálním předávkování, čehož se bojím. U HHC ani THC to nehrozí,“ míní národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil.

Spolek pro léčbu konopím (KOPAC) už začátkem týdne vyzýval Fialův kabinet, ať nepodléhá „morální panice“. Kvůli zákazu se podle spolku začnou lidé zásobit a budou produkty shánět na černém trhu.

Prodejci začali v minulých dnech masivně vyprodávat své zásoby, za což jsou kritizováni. Akčními slevami motivují děti, aby si udělaly zásoby cukrovinek s HHC. Po zákazu budou muset prodejci vše s obsahem zakázaných látek zničit. Škody se předběžně odhadují na stovky milionů až nižší miliardy korun.

Do budoucna má problém vyřešit novela zákona o návykových látkách, která od loňska leží ve Sněmovně. Vláda očekává, že by měl být připraven k 1. 1. 2025.

Zákon nepočítá s plošným zákazem, ale s přísnou regulací méně rizikových látek. Nezletilí by je nemohli koupit, starší 18 let ano. Produkty by byly k dostání jen v obchodech s obsluhou, nikoliv přes automaty nebo internet a nesměla by se na ně dělat reklama.

Dívka na Chomutovsku nevědomky snědla proužky s HHC, policie musela případ odložit

Krimi

Anketa

Souhlasíte se zařazením HHC na seznam zakázaných návykových látek?
Ano
71,1 %
Ne
28,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 5747 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám