Hlavní obsah

Trest za držení HHC stejně jako u konopí. Pokutovat se začne příští týden

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prodejci se zbavují sladkostí s konopnou látkou HHC. K jejímu zákazu má dojít v průběhu příštího týdne, kdy se na automaty a obchody zaměří i hygienici. Rozsáhlou kontrolní akci však neplánují. Sankce mohou začít rozdávat i potravinářští inspektoři a policie. Přistupovat budou k držení a prodeji zakázaných látek stejně jako ke konopí.

Foto: Jan Handrejch, novinky.cz

Automat se sladkostmi a jinými produkty obsahujícími nebezpečnou látku HHC na snímku z 8. února 2024

Článek

„Policie řekla, že se musí postupovat podle zákona,“ uvedl národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil po jednání rady vlády pro koordinaci politiky v oblasti závislostí.

Za držení méně než deseti gramů látky HHC, HHC-O nebo THCP bude od příštího týdne hrozit lidem pokuta až 15 tisíc korun. Větší množství je považováno za trestný čin, za který hrozí až osm let vězení.

Stáhnutí gumových medvídků, sušenek a dalších potravin z prodeje bude kontrolovat Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI). Podílet se budou na kontrolách prodejen a automatů i hygienici, a pokud zjistí porušení, informují policii. Ta dostala speciální metodiku, jak postupovat.

„Neplánujeme žádné zátahy nebo celorepublikové akce. Budeme k tomu přistupovat stejně jako k THC,“ sdělil redakci mluvčí policejního prezidia Ondřej Moravčík. THC je látka obsažená v konopí.

HHC se po zákazu může přesunout na černý trh, varuje prodejce

Domácí

Vobořil se kvůli možným postihům běžných uživatelů obrátil na prezidentskou kancelář. „Aby podobně jako například u lidí, kteří vstupují do ukrajinské armády, a vstup do cizí armády je trestný čin, prezident zvážil, že by uděloval milost,“ řekl Vobořil.

Zákaz podle něj začne platit po vyhlášení ve Sbírce zákonů, zřejmě až ve středu.

Nové neznámé látky

Adiktologové i další odborníci krok vlády, která v lednu zařadila tři konopné látky na seznam zakázaných návykových látek, kritizovali. Upozorňovali, že se na trhu objeví nové, silnější látky, které nebudou regulované, a problém se tím nevyřeší.

K tomu došlo poměrně rychle. Někteří výrobci již na sociálních sítích avizují, že svým zákazníkům nabídnou nové látky například HHCPO nebo THC-B. Upozornil na to předseda Pirátů Ivan Bartoš, který byl proti zákazu.

„Víme o tom málo, nikdo ty látky nezná,“ uvedl Vobořil. Jsou to podle něj spíš jen chemické látky, které s konopím nemají nic společného.

„U toho HHC jsme už aspoň udělali českou studii, kde jsme zjistili, že v cukrovinkách je to nebezpečnější než v těch vapech a že má podobné účinky jako THC,“ doplnil.

Vláda prosadila zákaz do ledna 2025, kdy by už měla platit novela zákona zavádějící psychomodulační látky jako samostatnou kategorii s regulovanou dostupností. Prodávat by je mohly jen registrované firmy v kamenných obchodech a bez reklamy, pouze lidem starším 18 let.

Zakázat HHC nemá smysl. I alkohol je nebezpečnější, říká pirátská expertka na drogy Michailidu

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám