Hlavní obsah

Zahradil naštval svou ODS, koalice s ANO by byla zrada

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nesmysl, zradili bychom voliče i naše hodnoty, odmítají členové ODS myšlenku, že by strana mohla v budoucnu utvořit koalici s hnutím ANO. Podle europoslance Jana Zahradila (ODS) je ale na čase prolomit takové tabu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zleva Jan Skopeček, Petr Fiala a Zbyněk Stanjura.

Článek

„Máme koalici a žádná jiná se nikde nevytváří. Tečka,“ odmítla pro Novinky razantně ministryně obrany Jana Černochová ideu koalice ODS s hnutím ANO, kterou zároveň označila za „nesmysl“.

„Byla by to zrada voličů i našich hodnot,“ přidala se k ní poslankyně Eva Decroix. „Nemůžeme zastávat nějakou hodnotovou vizi a pak ji pošlapat koalicí se subjektem, který si hraje se strachem, využívá válku v kampani a politiku vnímá jako cestu pro prosazení svých zájmů, ne službu,“ zdůraznila s tím, že směřování hnutí ANO považuje za „nebezpečné“.

Koalici s ANO si nedokážou představit ani poslanci Ivan Adamec, Petr Fifka nebo Jan Hofmann. „Každá koalice znamená kompromis, někdy i velmi bolestivý. ANO je uskupení bez dlouhodobého hodnotového ukotvení a v této chvíli míří do vod voličů tíhnoucích k extrémismu. A to je pro mne jako konzervativně založeného člověka nepřekonatelná překážka,“ odmítl i poslanec Pavel Kašník.

Zahradil: Koalice ODS a ANO? Je čas prolomit tabu

Domácí

„ANO na nás křičí“

Předseda poslaneckého klubu strany Marek Benda navíc upozornil, že v současné době vládní strany s hnutím ANO nemají zrovna dobré vztahy. „Domlouváme se na konsolidaci veřejných financí i rozpočtu na příští rok. A opozice v čele s hnutím ANO na nás celý čas křičí, jak jsme nová totalita. Opravdu je to správná chvíle na podobné úvahy?“ kroutil hlavou.

Podobně mluvil už ve čtvrtek ministr dopravy Martin Kupka. „Když si jenom promítnu, jak se vyjadřují představitelé hnutí ANO v posledních týdnech, tak jakoukoli spolupráci vylučuji,“ řekl k tomu Novinkám. Podle něj by politika hnutí ANO Česko zavedla do bídy a do problémů.

I místopředseda Sněmovny Jan Skopeček pro Novinky uvedl, že vzhledem k bitvám s hnutím ANO ve Sněmovně není prostor se takovou otázkou zabývat. Upozornil také na to, že ANO nahradilo levicovou sociální demokracii, což podle něho moc prostoru pro budoucí spolupráci nevytváří.

„Uvidíme, jakým vývojem, programovým i personálním, hnutí ANO projde. Pro mě je ale nejpodstatnější, aby ODS měla po volbách co největší sílu, aby si mohla vybírat a nebyla vybíraná,“ doplnil.

Problém s názvem Babiš?

Problém je podle členů strany ale i v personální stránce. Zástupcům ODS by podle jejich vyjádření vadila především spolupráce se šéfem ANO Andrejem Babišem.

„Obecně platí, že jsem přesvědčen, že s panem Babišem, který je vlastníkem ANO, není žádná férová dohoda možná, a prokázal to v minulosti opakovaně,“ řekl Novinkám Benda.

Podle Kupky ale „ekonomické nesmysly“ padají i z úst dalších předáků hnutí, tedy Karla Havlíčka a Aleny Schillerové. A tak místopředseda ODS vyloučil, že by se postoj mohl změnit, pokud by v čele hnutí stál místo Babiše někdo z této dvojice.

ANO, Piráti a SPD posilují. Lidovci se krčí až za komunisty i Zelenými

Domácí

Král: Spolupráci si představit umím

Novinky s dotazem ke koalici s ANO oslovily většinu poslaneckého klubu ODS. Z těch, kteří odpověděli, si koalici dokáže představit jen poslanec Václav Král. „V mnoha městech a krajích funguje,“ podotkl s tím, že si spolupráci umí představit, ale „jen teoreticky“.

Zároveň však upozornil, že z historických kroků ANO ve vládě, ale i z jeho nedávných jednání ve Sněmovně vyplývá, že hnutí „nejde o reálnou konsolidaci veřejných financí, snížení inflace a výdajů státu“.

„Podobně nezodpovědný přístup“ mají podle Krále ale i současní koaliční partneři ODS, tedy STAN, TOP 09, KDU-ČSL a Piráti. „ODS se musí více snažit o naplňování svého politického programu,“ vzkázal spolustraníkům.

Zahradil spolustraníky naštval

Zástupci ODS reagují na vyjádření europoslance Zahradila na Twitteru. „Je načase v ODS prolomit toto tabu, začít se o tom bavit a netvářit se, že jsme odsouzeni k trvalému svazku s dvěma tříprocentními stranami,“ uvedl Zahradil ke komentáři na serveru E15 s titulkem „Koalice ANO a ODS může být dobré řešení“.

Narážel tak na průzkumy, které dlouhodobě ukazují, že občanští demokraté koalici Spolu „táhnou“. Zatímco ODS se totiž umisťuje dlouhodobě druhá za hnutím ANO, TOP 09 je na hranici pěti procent pro vstup do Sněmovny. A lidovci se dokonce v posledním průzkumu agentury Median umístili až za komunisty se dvěma procenty.

„Budou dvě možnosti. Buď koalice ANO a ODS, nebo opozice, zánik značky ODS, její rozpuštění ve Spolu. Další možnost nevidím,“ dodal europoslanec, který příští rok v eurovolbách už kandidovat nebude.

Z vyjádření členů strany je znát, že tweet mnohé členy strany popudil. „Proč máme ausgerechnet odpovídat na každý nesmysl, který se urodí v někoho mozku?“ rozčilovala se například Černochová.

Podle europoslance a místopředsedy strany Alexandra Vondry Zahradil svým tweetem dělá „akorát medvědí službu“.

„Co byste asi odpověděla na otázku položenou vaším manželem či partnerem, jestli nechce žít raději se sousedem, a to v situaci, kdy žijete v režimu běžných výměn názorů?“ nebyl z dotazu na Zahradilův tweet nadšený ani poslanec Petr Bendl.

„Do eurovoleb sami“

Zahradil ke své myšlence na Twitteru doplnil, že prvním krokem může být samostatná kandidátka Občanské demokratické strany ve volbách do Evropského parlamentu, které se budou konat příští rok.

Už ne Spolu? Europoslanci ODS se chtějí pro další volby trhnout

Domácí

Právě o koalicích do voleb se v posledních týdnech intenzivně jedná. Europoslanci ODS chtějí, aby šla jejich strana do voleb samostatně, a ne v koalici Spolu s KDU-ČSL a TOP 09.

„Můj názor, že máme jít do eurovoleb samostatně, trvá. Je to lepší pro koalici Spolu vzhledem k charakteru voleb. Neznamená to ale, že koalice Spolu nemá smysl na domácí politické scéně,“ zopakoval Novinkám europoslanec Vondra. A doplnil, že to, že to na domácí půdě cenu má, je vidět „dnes a denně v Parlamentu, kdy ANO stojí zcela jinde“.

Podobně mluví i europoslankyně ODS Veronika Vrecionová nebo někteří čeští poslanci. Naopak koalici Spolu měl prosazovat podle informací Novinek premiér a předseda strany Petr Fiala.

Koalice ANO a ODS byla tématem i před volbami do Sněmovny v roce 2021, kdy se objevovaly v Občanské demokracii minoritně názory, které nevylučovaly koalici ANO a ODS bez Babiše v čele hnutí. Proti byl tehdy naopak například premiér Petr Fiala.

Nakonec po volbách k jednání o zmiňované koalici nemuselo vůbec dojít, nynější pětikoalice získala v dolní komoře pohodlnou většinu 108 hlasů.

Skopeček: Slib jsme zvyšováním daní porušili

PoliTalk

Reklama

Výběr článků

Načítám