Hlavní obsah

Z řeky vystoupilo sedm tučných krav. Ve Sněmovně došlo na biblické příběhy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ve Sněmovně došlo při jednání o rozpočtu na příští rok i na biblické příběhy. Poslanec TOP 09 Miloš Nový na plénu vyprávěl, jak jeden z 12 synů Jákoba – Josef – vykládal sny egyptskému faraonovi. Tomu se totiž zdálo, že sedm hubených a šeredných krav „sežralo“ sedm tučných krav. Zákonodárce to pak přirovnal k hospodářským cyklům, kdy období hojnosti střídá období strádání. A předchozím vládám vyčetl, že nešetřily.

Miloš NovýVideo: ČTK

 
Článek

„Příběh se týká jednoho z 12 synů Jákoba – Josefa. Ten díky přízni Hospodina dostal příležitost stát se prorokem a vyložit sny faraonovi,“ začal na plénu vyprávět poslanec.

Pokračoval tím, že se jedné noci faraonovi zdálo, že z řeky Nilu nejprve vystoupilo sedm krásných tučných krav, potom ale vystoupilo sedm vyhublých a šeredných krav. „Nakonec se hubené krávy pustily do těch tučných a všechny je sežraly. Poté se sen rozplynul,“ předčítal.

Podle příběhu se později také faraonovi zdálo, že „prázdné klasy požíraly plné klasy“.

Sněmovna poslala rozpočet se schodkem 295 miliard do druhého čtení

Domácí

Prorok Josef posléze oba sny vyslechl a označil je za stejné. „Znamenají, že sedm let budou roky hojnosti a sedm let bude plných hladu,“ četl poslanec, který následně přiložil i výklad celého příběhu.

„Na pozadí se odehrává to, co známe pod pojmem hospodářský cyklus. To je střídání hospodářského růstu s hospodářským útlumem. Jinými slovy nám příběh říká, že v životě se střídají období hojnosti a strádání,“ prohlásil ve Sněmovně.

Poučení: Předchozí vlády nešetřily

Příběh podle poslance Nového dává ale i návod, jak se na období strádání připravit. „Bylo by dobré vytvořit zásoby pro léta hladu,“ citoval.

Jako poučení tak ve svém vystoupení v dolní komoře vzápětí vytkl vládám předchozích premiérů Bohuslava Sobotky (ČSSD) a Andreje Babiše (ANO), že v době hojnosti – kdy byli v čele státu – nedělaly dostatečné zásoby.

„Jakým způsobem využily vlády Sobotky a Babiše léta hojnosti? Přebytky by se nyní hodily na náklady spojené s válkou, na energetickou krizi a inflaci,“ vyčetl jim při jednání o rozpočtu na příští rok.

Poslanci ve středu v prvním čtení schválili návrh rozpočtu se schodkem 295 miliard korun.

Foto: ČTK

Poslanec Miloš Nový

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám