Hlavní obsah

Sněmovna poslala rozpočet se schodkem 295 miliard do druhého čtení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poslanci ve středu schválili v prvním čtením základní parametry návrhu státního rozpočtu na příští rok. Vláda počítá se schodkem 295 miliard korun.

Foto: Petr Horník, Právo

Na snímku ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS)

Článek

Poslanci nad návrhem rozpočtu pro rok 2023 diskutovali zhruba devět hodin. Návrh uvedl ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS), po něm rámec hájil premiér Petr Fiala (ODS).

Stanjura označil rozpočet za protikrizový a solidární. „Je to rozpočet válečný a je to rozpočet krizový,“ prohlásil na plénu posléze ministerský předseda s tím, že mezi hlavní rozpočtové priority patří obrana, investice do dopravní infrastruktury a vzdělávání.

Nežijeme v normální době. Fiala ve Sněmovně hájil válečný rozpočet

Domácí

Návrh rozpočtu počítá s příjmy 1,928 bilionu korun a s výdaji 2,223 bilionu korun. Plánovaný schodek 295 miliard korun má být tak o 80 miliard korun nižší než letos.

Opozice: Rozpočet situaci neuklidní

Na plénu vystupovali většinou opoziční poslanci, kteří navrhovaný rozpočet podrobně kritizovali.

Nelíbí se jim mimo jiné to, že rozpočet počítá s příjmy z mimořádné daně, tedy takzvané windfall tax. Ta ale nebyla Sněmovnou ještě schválená, v úterý ji projednali zákonodárci teprve ve druhém čtení.

„Předložený státní rozpočet na rok 2023 není rozpočtem, který by komplikovanou situaci v následujícím roce uklidnil. Tento rozpočet je plný kontroverzí,“ prohlásila exministryně financí a šéfka poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová.

Piráti ustoupili. Na mimořádné dani za letošek už netrvají

Domácí

Šéf SPD Tomio Okamura zase zkritizoval rekordní schodek. „Je to rozpočet, který navyšuje strukturální výdaje státu. Rozpočet například počítá s růstem zaměstnanců veřejné sféry zhruba o sedm tisíc osob,“ uvedl v dolní komoře.

Na první čtení pak netradičně nedorazil prezident Miloš Zeman, který si doposud jednání o rozpočtu nenechal ujít.

Reklama

Výběr článků

Načítám